Temu και Shein στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σφίγγει ο κλοιός
02 Ιουνίου 2024 09:00
Temu και Shein στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά το Shein, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως και το Temu ανήκει στις Very Large Online Platform (VLOP), οι οποίες υπόκεινται στους κανονισμούς του Digital Services Act (DSA).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Temu έχει επιβεβαιώσει πως έχει πάνω από 45 εκατομμύρια μηνιαία ενεργούς χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νούμερο που το τοποθετεί στις VLOPs. Αυτό σημαίνει πως θα υπόκειται στους αυστηρότερους περιορισμούς του DSA, ειδικά όσον αφορά τα συστημικά ρίσκα, δηλαδή παράνομα προϊόντα, αντιγραφές προϊόντων και αντικείμενα που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.

Η απόφαση έρχεται μόλις ένα μήνα μετά τον ορισμό του Shein ως VLOP. Προήλθε μετά από καταγγελία 17 μελών του BEUC, στην οποία κατηγορούσαν το Temu πως δεν είναι διαφανές για τον αλγόριθμό του, για την προέλευση των προϊόντων του, καθώς και για τη χρήση χειριστικών τακτικών για να κάνει τους πελάτες να ξοδεύουν περισσότερα.

Στο Temu δόθηκε διορία τεσσάρων μηνών για να παρέχει μία αρχική ανάλυση συστημικού ρίσκου στην Επιτροπή, την οποία θα πρέπει από εδώ και πέρα να καταθέτει κάθε έτος. Το DSA υποχρεώνει επίσης το Temu να θεσπίσει περισσότερα μέτρα προστασίας του καταναλωτή, καθώς και να εκδίδει αναφορές διαφάνειας στον έλεγχο του περιεχομένου κάθε έξι μήνες.