Ιάπωνες επιστήμονες είναι κοντά σε ανακάλυψη που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ξαναβγάζουν δόντια!

Χάρη σε νέο επαναστατικό φάρμακο
01 Ιουνίου 2024 10:08
Ιάπωνες επιστήμονες είναι κοντά σε ανακάλυψη που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ξαναβγάζουν δόντια!

Ένα πρωτοποριακό νέο φάρμακο που αναπτύχθηκε από την ιαπωνική νεοσύστατη εταιρεία Toregem Biopharma βρίσκεται στον ορίζοντα και υπόσχεται ότι μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη νέων δοντιών στους ανθρώπους. Ναι, καλά καταλάβετε. Αν το φάρμακο αυτό περάσει με επιτυχία τις δοκιμές, θεωρητικά κάποιος που έχει πρόβλημα με τα δόντια του ή που του λείπει κάποιο, θα μπορεί να βγάλει…ολοκαίνουργια!

Η καινοτόμος θεραπεία στοχεύει στην αναστολή της πρωτεΐνης USAG-1, η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη νέων. Η πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και αντιπροσωπεύει χρόνια αφοσιωμένης έρευνας.

Η διαδικασία ανάπτυξης περιελάμβανε αρχικά πειράματα σε ποντίκια το 2018, ακολουθούμενα από επιτυχείς δοκιμές σε κουνάβια. Αυτές οι προκλινικές δοκιμές κατέδειξαν τη δυνατότητα του φαρμάκου να διεγείρει την ανάπτυξη νέων δοντιών, οδηγώντας σε σχέδια για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η Toregem Biopharma στοχεύει να ξεκινήσει αυτές τις δοκιμές τον Ιούλιο του 2024, εστιάζοντας πρώτα σε υγιείς ενήλικες για να διασφαλίσει την ασφάλεια του φαρμάκου.

Ο Katsu Takahashi, συνιδρυτής της Toregem Biopharma και επικεφαλής της οδοντιατρικής και της στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano στην Οσάκα, ανέφερε μια από τις πολλές προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτή η θεραπεία, λέγοντας:

«Η έλλειψη δοντιών σε ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του οστού της γνάθου του. Ελπίζουμε ότι το φάρμακο θα χρησιμεύσει ως κλειδί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Η εταιρία σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή το 2025, η οποία θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών με ανοδοντία, μια κατάσταση κατά την οποία τα παιδιά γεννιούνται χωρίς μερικά ή όλα τα μόνιμα δόντια τους.

Στο μέλλον, η Toregem Biopharma οραματίζεται την επέκταση της χρήσης του φαρμάκου σε ενήλικες που έχουν χάσει τα δόντια τους λόγω τερηδόνας, προσφέροντας ενδεχομένως μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές οδοντιατρικές διαδικασίες. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στο κοινό μέχρι το 2030, φέρνοντας επανάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη και προσφέροντας μια νέα ευκαιρία ζωής σε όσους υποφέρουν από απώλεια δοντιών.

Tags: