Οι μπανανόφλουδες δεν είναι τόσο άχρηστες όσο νομίζετε

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα
29 Μαΐου 2024 11:40
Οι μπανανόφλουδες δεν είναι τόσο άχρηστες όσο νομίζετε

Αν και συνήθως πετιούνται ως απόβλητα, οι φλούδες μπανάνας μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι και τόσο άχρηστες όσο νομίζουμε!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, πρόσφατα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι φλούδες μπανάνας, όταν προετοιμάζονται σωστά, μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο συστατικό στη μαγειρική και το ψήσιμο, παρέχοντας μέχρι και οφέλη για την υγεία.

Αναλυτικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αλιγκάρ στην Ινδία και το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας των ΗΠΑ δημιούργησαν αλεύρι από ξεφλούδισμα, ξήρανση και άλεση φλοιών μπανάνας. Όπως διαπίστωσαν έπειτα, με αυτό ήταν σε θέση να δημιουργήσουν αρτοσκευάσματα που δεν ήταν μόνο θρεπτικά αλλά και νόστιμα.

Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που παρήγαγαν με βάση τις φλούδες μπανάνας βρέθηκαν εξίσου νόστιμα, αν όχι πιο νόστιμα, από τα παραδοσιακά προϊόντα με βάση το σιτάρι. Οι δοκιμές γεύσης που πραγματοποίησαν έγιναν σε μπισκότα που παρασκευάστηκαν με αλεύρι από φλούδες μπανάνας, τα οποία οι περισσότεροι καταναλωτές βρήκαν εξίσου καλά με εκείνα που παρασκευάστηκαν χωρίς αυτό.

Τα διατροφικά οφέλη του αλευριού από φλούδες μπανάνας ήταν όμως που εντυπωσίασαν περισσότερο τους ερευνητές. Όπως διαπίστωσαν, τα αρτοσκευάσματα που την χρησιμοποίησαν ως συστατικό είχαν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Στην αντίπερα όχθη όμως, ανακαλύφθηκε επίσης ότι οι υπερβολικές ποσότητες αλευριού από φλούδες μπανάνας έκανε τα μπισκότα αρκετά πιο σκληρά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οπότε, οι ερευνητές κατέληξαν τελικά σε ένα ισορροπημένο μείγμα με 7,5% αλεύρι από φλούδες μπανάνας, το οποίο ήταν σε θέση να παράγει μια ευχάριστη υφή.

Η χρήση των φλοιών μπανάνας στη μαγειρική μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς οι φλούδες αποτελούν περίπου το 40% του βάρους του φρούτου. Τέλος, θεωρητικά μπορούν επίσης να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους.


Η εν λόγω έρευνα αναρτήθηκε στο ACS Food Science & Technology με τίτλο ‘Effect of the Addition of Banana Peel Flour on the Shelf Life and Antioxidant Properties of Cookies’. Μπορείτε να την βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: