Εταιρίες τεχνολογίας θα “πατήσουν το κουμπί καταστροφής” στην AI αν χρειαστεί

Για να αποφευχθεί ένα σενάριο τύπου Terminator
28 Μαΐου 2024 21:41
Εταιρίες τεχνολογίας θα “πατήσουν το κουμπί καταστροφής” στην AI αν χρειαστεί

Τεράστιες εταιρίες της τεχνολογίας ήρθαν σε συμφωνία “να πατήσουν το κουμπί καταστροφής” ενάντια στην AI, για να αποφευχθεί ένα τυχόν σενάριο τύπου Terminator. Οι εταιρίες και διάφορες Κυβερνήσεις συνεργάζονται μαζί για να λάβουν τα μέτρα τους.

Όπως έγινε γνωστό, κολοσσοί όπως η Microsoft, η OpenAI, η Anthropic, καθώς και άλλες 13 εταιρίες συμφώνησαν σε μια νέα πολιτική να σταματήσουν την ανάπτυξη της AI, όπως ενός νέου μοντέλου, αν δουν ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση. Με αυτό θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα κακό σενάριο, όπως για παράδειγμα να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ελέγξει τα πάντα.

Πιο συγκεκριμένα, εταιρίες και κυβερνήσεις συναντήθηκαν στην Σεούλ για να καθορίσουν το μέλλον τους με την AI και συμφώνησαν σε ένα “kill switch”, στο οποίο θα σταματούσαν την ανάπτυξη των πιο προηγμένων μοντέλων AI τους, εάν θεωρήσουν ότι θα μπορούσε να περάσει ορισμένα όρια κίνδυνου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως η απόφαση των εταιριών έρχεται χωρίς κάποια χειροπιαστή δράση ή ορισμό του "επικίνδυνου" ορίου.

Όπως μαθαίνουμε από το Yahoo News, “στην ακραία περίπτωση, οργανισμοί δεσμεύονται να μην αναπτύξουν ή να μην κυκλοφορήσουν κάποιο νέο AI μοντέλο εάν δεν μπορούν να το κρατήσουν εντός ορίων”. Σε όλα αυτά συμφώνησαν και εταιρίες όπως οι Amazon, Google και Samsung.

Οι Unboxholics μίλησαν με έναν ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη

Τα ρίσκα είναι πολλά και γι’ αυτό το λόγο όλες αυτές οι εταιρίες ήρθαν σε συμφωνία. Να σας υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ένας καθηγητής με το όνομα Geoffrey Hinton, έκανε μια πρόβλεψη ότι η AI θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε πολλές κατηγορίες εργασίας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.