Windows XP το 2024; Καλύτερα να μην το δοκιμάσετε…

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο
19 Μαΐου 2024 12:54
Windows XP το 2024; Καλύτερα να μην το δοκιμάσετε…

Αν έχετε ακόμη κάποιον υπολογιστή με Windows XP ή Windows 2000 καλό θα ήταν να κάνετε επιτέλους την αναβάθμιση, ή να αποφεύγετε εντελώς τη σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι πλέον τρομερά ευάλωτα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο YouTuber Eric Parker αποφάσισε να δοκιμάσει πόσο ασφαλή είναι εν έτει 2024 τα παλιότερα λειτουργικά συστήματα της Microsoft και τα αποτελέσματα...τρομάζουν!

Στο πρώτο βίντεό του, ο Parker εγκατέστησε τα Windows XP σε μια εικονική μηχανή, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας, όπως firewall, για να παρατηρήσει πόσο γρήγορα θα προσέλκυε κακόβουλο λογισμικό. Μέσα σε μόλις δύο λεπτά λοιπόν, το σύστημα παραβιάστηκε από αρκετούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου ενός με την ονομασία "conhoz.exe" και ενός άλλου που δημιούργησε έναν μη εξουσιοδοτημένο λογαριασμό "admina", ο οποίος φιλοξενούσε έναν FTP server. Καθώς ο Parker συνέχιζε το πείραμα, η μηχανή γέμισε με trojans, backdoors, DNS changers και adware, αναγκάζοντάς τον να χρησιμοποιήσει το Malwarebytes, το οποίο ανίχνευσε οκτώ ξεχωριστούς ιούς! Ναι, απλά συνδέοντας το σύστημα στο internet, τα Windows XP γέμισαν με ιούς χωρίς να κάνει κάτι άλλο ο χρήστης μέσα σε λίγα λεπτά.

Αναμενόμενα, τα Windows 2000 αποδείχθηκαν ακόμα πιο ευάλωτα σε διαδικτυακές απειλές. Το παρόμοιο πείραμα του Parker σε αυτό το παλαιότερο λειτουργικό σύστημα οδήγησε στην άμεση εγκατάσταση ενός ιού που προκάλεσε το κλείσιμο της εικονικής μηχανής! Μετά την επανεκκίνηση, επιπλέον κακόβουλο λογισμικό προκάλεσε μπλε οθόνη στο σύστημα, δείχνοντας την ακραία ευπάθεια αυτών των παλαιών συστημάτων στις σύγχρονες κυβερνοαπειλές.

Προφανώς, οι επιδείξεις του Parker υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης σύγχρονων, υποστηριζόμενων λειτουργικών συστημάτων. Τα Windows 10 και Windows 11 ενσωματώνουν προηγμένες δυνατότητες ασφαλείας που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τέτοιων μολύνσεων. Ακόμα και τα Windows 7, όταν δοκιμάστηκαν υπό τις ίδιες συνθήκες, παρέμειναν ανεπηρέαστα, αποδεικνύοντας ότι αυτά τα νεότερα συστήματα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στις διαρκείς απειλές που εύκολα παραβιάζουν τα παλαιότερα τους αντίστοιχα.