Peter Higgs: Ο πατέρας του “Σωματιδίου του Θεού“ πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Το σωματίδιο που ενώνει το σύμπαν
10 Απριλίου 2024 09:36
Peter Higgs: Ο πατέρας του “Σωματιδίου του Θεού“ πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Ο Βρετανός φυσικός Peter Higgs, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών στην πόλη του Εδιμβούργου. Ο Higgs τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2013 για την επαναστατική θεωρητική εργασία του, η οποία έδειχνε πώς ένα σωματίδιο ενώνει το σύμπαν. Από το 1960 προσπάθησε να εξηγήσει γιατί τα δομικά συστατικά του σύμπαντος έχουν μάζα. Πρότεινε ένα σωματίδιο το οποίο μπορούσε να ενώσει τις τρεις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις της φύσης (ηλεκτρομαγνητισμός, ασθενής και ισχυρή αλληλεπίδραση), σε μία και μόνο θεωρία.

Το έργο του οδήγησε τους επιστήμονες του LHC στο CERN της Ελβετίας να ανακαλύψουν το σωματίδιο αυτό το 2012 και το ονόμασαν το “μποζόνιο του Higgs”.

Ήταν ένας πολύ ντροπαλός άνθρωπος που ένιωθε άβολα με όλη την προσοχή που έφερε η θεωρία του. Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν το σωματίδιο, σκούπισε ένα δάκρυ από το μάτι του και είπε στους δημοσιογράφους:

Είναι πολύ ωραίο να έχεις δίκιο μερικές φορές.

Η επικεφαλής του CERN, Fabiola Gianotti, δήλωσε:

Ο Peter είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, μία φιγούρα που ενέπνεε τους φυσικούς σε όλο τον κόσμο, ένας άνθρωπος με σπάνια ταπεινότητα, ένας σπουδαίος δάσκαλος και κάποιος που εξηγούσε τη φυσική με έναν πολύ απλό αλλά πρωτοφανή τρόπο. Λυπάμαι πολύ και θα μου λείψει απίστευτα.

Πρότεινε την ύπαρξη ενός πεδίου που περιβάλλει όλο το σύμπαν, από μάζα σε σωματίδια, από ηλεκτρόνια σε quarks. Ήταν ένας πραγματικός τζέντλεμαν, ταπεινός και ευγενικός, έδινε πάντα αναγνώριση στους άλλους και ενθάρρυνε τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων και ακαδημαϊκών. Ήταν ένας οραματιστής του οποίου η ιδέα και η ανακάλυψη 48 χρόνια αργότερα, μεταμορφώνει την κατανόησή μας για το σύμπαν. – Alan Barr, καθηγητής φυσικής στο University of Oxford

Tags: