Ανακαλύφθηκε ένα νέο στοιχείο για το πώς ήταν η Γη πριν 3.75 δισεκατομμύρια χρόνια!

Στη Βόρεια Ευρώπη
25 Μαρτίου 2024 15:59
Ανακαλύφθηκε ένα νέο στοιχείο για το πώς ήταν η Γη πριν 3.75 δισεκατομμύρια χρόνια!

Στα εδάφη της Βόρειας Ευρώπης, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ένα τμήμα του φλοιού της Γης, ηλικίας περίπου 3,75 δισεκατομμυρίων ετών, προέρχεται εν τέλει από τη…Γροιλανδία! Η αποκάλυψη αυτή, που προέκυψε από μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Τμήματος Γεωεπιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση του σχηματισμού των ηπείρων και των συνθηκών που ευνοούν τη ζωή στη Γη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ίχνη ορυκτού ζιρκονίου που βρέθηκαν σε φινλανδικές εκτάσεις, οι οποίες περιβάλλονται από μερικά από τα πιο επιβλητικά βουνά της Ευρώπης. Η χημική ανάλυση αυτών των ιχνών αποκάλυψε μια εκπληκτική ομοιότητα με τις γεωλογικές συνθέσεις της Γροιλανδίας, υποδηλώνοντας μια κοινή κληρονομιά που προηγείται των προηγούμενων εκτιμήσεων για τα γεωλογικά θεμέλια της Σκανδιναβίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tod Waight και τον ερευνητή Andreas Petersson, η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο σπρώχνει προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα της γεωλογικής γέννησης της Σκανδιναβίας, αλλά ευθυγραμμίζεται επίσης και με τα ευρήματα από ανεξάρτητες αναλύσεις ισοτόπων, εδραιώνοντας περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ του σκανδιναβικού μητρικού πετρώματος και της προέλευσης της Γροιλανδίας.

Πρακτικά, η μελέτη προσφέρει ένα παράθυρο στο μακρινό παρελθόν της Γης, μια εποχή κατά την οποία η επιφάνεια του πλανήτη δεν είχε και πολύ μεγάλη ομοιότητα με τις οικείες ηπείρους και τους ωκεανούς του σήμερα. Αντιθέτως, η πρώιμη Γη ήταν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος, που πιθανώς καλύπτονταν από έναν παγκόσμιο ωκεανό και στερούνταν οξυγόνου. Η ανακάλυψη των επιστημόνων ουσιαστικά δείχνει πως οι Σκανδιναβικές χώρες και η σημερινή Γροιλανδία, πρακτικά έχουν έναν κοινό -ας πούμε- «σπόρο».

Μιλώντας σχετικά, ο καθηγητής Tod Waight τόνισε:

"Η μελέτη μας μάς παρέχει άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκαν και εξαπλώθηκαν οι ήπειροι στη Γη - ειδικά στην περίπτωση της ‘Fennoscandian Shield’. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε. Στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, για παράδειγμα, έχουν βρεθεί παρόμοιοι στοιχεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το αν προέρχονται όλοι από τον ίδιο "τόπο γέννησης" ή αν προήλθαν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο σε διάφορα μέρη της Γης. Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να διερευνήσουμε περισσότερο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που χρησιμοποιήσαμε στην παρούσα μελέτη."

Φυσικά, η έρευνα αυτή όχι μόνο προσθέτει ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ της εξέλιξης των ηπείρων, αλλά συγχρόνως αμφισβητεί και τα υπάρχοντα μοντέλα ανάπτυξης, υποδηλώνοντας ότι χρειάζεται μια σημαντική αναθεώρηση της κατανόησής μας για την πρώιμη γεωλογία της Γης.

Tags: