Grok: Η τεχνητή νοημοσύνη του Elon Musk έγινε open source

Ελεύθερη η πρόσβαση σε developers και ερευνητές
18 Μαρτίου 2024 09:47
Grok: Η τεχνητή νοημοσύνη του Elon Musk έγινε open source

Στις 11 Μαρτίου ο Elon Musk ανακοίνωσε πως η xAI θα έκανε open source την τεχνητή νοημοσύνη Grok και τώρα ο κώδικας είναι διαθέσιμος στο GitHub. Προγραμματιστές και ερευνητές έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση στο μοντέλο και μπορούν να επηρεάσουν το πώς η xAI θα αναβαθμίζει τον Grok στο μέλλον, καθώς ανταγωνίζεται τις OpenAI, Meta, Google και άλλες εταιρίες που διαθέτουν τις δικές τους τεχνητές νοημοσύνες.

Η xAI εξηγεί στο blog post της πως η κυκλοφορία περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του βασικού μοντέλου και την αρχιτεκτονική του δικτύου από το μοντέλο των 314 δισεκατομμυρίων παραμέτρων του Grok-1. Αφορά τη χρονική περίοδο μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο και δεν έχει υποστεί κάποια ρύθμιση για συγκεκριμένες εφαρμογές όπως ο διάλογος.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν περιλαμβάνει τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδευτεί ο Grok ή τις συνδέσεις του με το X για δεδομένα πραγματικού χρόνου.

Ο Elon Musk έχει επικρίνει ανοιχτά τις εταιρίες που δεν κάνουν open-source τα AI μοντέλα τους, ενώ είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην OpenAI την οποία κατηγορεί πως αθέτησε την υπόσχεσή της να γίνει open source, χλευάζοντας την ονομασία της (open). Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα τον κώδικα πίσω από τους αλγορίθμους του Twitter αφού το αγόρασε και τώρα κάνει open source και το Grok.