Ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους σκύλους οδηγούς τυφλών (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορούν και να μιλήσουν
05 Μαρτίου 2024 09:39
Ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους σκύλους οδηγούς τυφλών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία υποτίθεται πως βελτιώνει τις ζωές μας, μπορεί ο τυπικός σκύλος οδηγός τυφλών να αντικατασταθεί από ένα ρομπότ;

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανέπτυξε το RoboGuide, το οποίο ενσωματώνει διάφορους αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη, έχοντας την ικανότητα να πλοηγείται σε διάφορα περιβάλλοντα και να τα περιγράφει φωνητικά στο “αφεντικό” του.

Σκοπός του project είναι να δημιουργήσει μία πιο προσιτή οικονομικά εναλλακτική στους σκύλους οδηγούς ή έστω μπορεί να αντικαταστήσει κάποιον σκύλο όταν υπάρχει έλλειψη εκπαιδευμένων σκύλων. Αναμένεται να έρθει στο εμπόριο μέσα στα επόμενα χρόνια για να υποστηρίξει ανθρώπους με απώλεια όρασης.

Οι πολλαπλοί αισθητήρες του χαρτογραφούν με ακρίβεια το περιβάλλον και το software μαθαίνει τις βέλτιστες διαδρομές μεταξύ τοποθεσιών. Μπορεί επίσης να αναλύσει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να αποφύγει κινούμενα εμπόδια που μπορεί να εντοπίσει καθώς καθοδηγεί έναν άνθρωπο. Ενσωματώνοντας και ένα Large Language Model (LLM), μπορεί να καταλάβει τις ερωτήσεις του ανθρώπου και να προσφέρει λεκτικές απαντήσεις.

Η πρώτη δοκιμή του έγινε στο παλαιότερο μουσείο της Σκωτίας, το Hunterian. Ο RoboGuide καθοδήγησε εθελοντές στον πρώτο όροφο του μουσείου και πρόσφερε προφορικές πληροφορίες για έξι εκθέματα.