Η Apple άκουσε τα παράπονα: Ανατροπή για μια από τις αλλαγές του iOS στην Ευρώπη

Εν όψει του νομοσχεδίου που προσεχώς θα εφαρμοστεί
02 Μαρτίου 2024 20:39
Η Apple άκουσε τα παράπονα: Ανατροπή για μια από τις αλλαγές του iOS στην Ευρώπη

Όπως γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό, τεράστιες αλλαγές βρίσκονται στον ορίζοντα για τα iPhone, αφού το iOS 17.4 θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του νέου DMA νομοσχεδίου.

Για όλες τις αλλαγές μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό μας δημοσίευμα πατώντας εδώ, αλλά, συνοπτικά, η Apple θα χρειαστεί για παράδειγμα να επιτρέψει στο iOS και App Stores τρίτων, καθώς και το sideloading εφαρμογών. Αυτές οι αλλαγές θα φέρουν το λειτουργικό σύστημα της Apple πιο κοντά στη φιλοσοφία του Android, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία θα μπορεί κάποιος με επίσημο τρόπο να κατεβάζει εφαρμογές που φιλοξενούνται εκτός του επίσημου App Store στο iPhone του.

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές που είχε ανακοινώσει η Apple όμως ήταν η κατάργηση των PWAs. Ειδικότερα, τα iPhone στην Ευρώπη θα σταματούσαν να υποστηρίζουν τα Progressive Web Apps, βάζοντας φρένο σε πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες που τα χρησιμοποιούσαν, όπως το Xbox Cloud Gaming. Μάλιστα, PWA εφαρμογές διέθεταν και τα Tinder, Pinterst, Uber και πολλές ακόμη πλατφόρμες. Πρόκειται για τις διαδικτυακές εφαρμογές που μπορούσε να προσθέσει άμεσα κάποιος στην αρχική σελίδα του iPhone του, όταν επισκεπτόταν διάφορες ιστοσελίδες που διέθεταν progressive web app, αντί να κάνει εγκατάσταση το κανονικό app τους.

Τα συγκεκριμένα apps κάνουν χρήση της rending μηχανής του Safari και λειτουργούν θεωρητικά ως ιστοσελίδες, που έχουν όμως τη δυνατότητα να χειριστούν native λειτουργίες του iPhone, στέλνοντας για παράδειγμα ειδοποιήσεις, δείχνοντας badges στο μενού, έχοντας δικό τους αποθηκευτικό χώρο, κοκ. Ένα από τα δημοφιλέστερα Web Apps είναι αυτό του Facebook Gaming, με την υπηρεσία να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να παρακάμψει τα τσουχτερά τέλη της Apple.

Η Apple είχε ρίξει το μπαλάκι στην ΕΕ για την απόφαση να καταργήσει τα PWAs, τονίζοντας ότι στο παρελθόν τα Web Apps χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία του WebKit του Safari και έτσι η εταιρία μπορούσε να εγγυηθεί πως θα είχαν αντίστοιχη απόδοση και ασφάλεια με τις κανονικές native εφαρμογές του iOS. Ωστόσο, μιας και η EE θα υποχρεώσει την Apple να υποστηρίζει και εναλλακτικά browser engines, η εταιρία ισχυρίζεται πως ανοίγει το παράθυρο έτσι ώστε "κακόβουλες εφαρμογές να μπορούν να διαβάσουν δεδομένα από άλλα web apps και να εκμεταλλευτούν κενά για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία του χρήστη χωρίς να δώσει συγκατάθεση". Για το λόγο αυτό, η Apple είχε αποφασίσει να σταματήσει να τα υποστηρίζει εντελώς.

Τελικά, η Apple άκουσε το feedback από τους χρήστες και τους developer και έτσι τα PWAs θα παραμείνουν. Αναλυτικότερα, μέσα από την επίσημη support ιστοσελίδα της ανακοίνωσε:

Προηγουμένως, η Apple ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει τα Home Screen web apps στην ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών συμμόρφωσης με το DMA. Η ανάγκη αφαίρεσης οφείλεται στις πολύπλοκες ανησυχίες για την ασφάλεια και το απόρρητο που σχετίζονται με τα web apps και την υποστήριξη εναλλακτικών μηχανών περιήγησης, οι οποίες θα απαιτούσαν την κατασκευή μιας νέας αρχιτεκτονικής ενσωμάτωσης που δεν υπάρχει επί του παρόντος στο iOS.

Λάβαμε αιτήματα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη για web apps στο iOS, επομένως θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υπάρχουσα δυνατότητα στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα τα Home Screen web apps θα συνεχίζουν να βασίζονται απευθείας στο WebKit και την αρχιτεκτονική ασφαλείας του, δηλαδή θα ευθυγραμμίζονται με το μοντέλο ασφάλειας και απορρήτου που ισχύει και για τις native εφαρμογές στο iOS.

Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν, για τα PWAs στην Ευρώπη.