Η Google θα μπλοκάρει βασική Android λειτουργία στα κινητά με root και custom ROMs!

Οι αναφορές κατακλύζουν τα forums
01 Μαρτίου 2024 20:54
Η Google θα μπλοκάρει βασική Android λειτουργία στα κινητά με root και custom ROMs!

Όπως αποκαλύπτουν διάφορες αναφορές που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, κάτοχοι Android smartphones που έχουν κάνει root τις συσκευές τους ή που έχουν εγκαταστήσει custom ROMs, δε μπορούν να χρησιμοποιούν την Rich Communication Services (RCS) λειτουργία των μηνυμάτων. Αυτό σημαίνει πως η αποστολή μηνυμάτων δε λειτουργεί σωστά ή σε περιπτώσεις δε λειτουργεί καθόλου, όσον αφορά πάντα την Google Messages εφαρμογή.

Το περίεργο είναι ότι η εφαρμογή δείχνει ότι η RCS λειτουργία είναι κανονικά ενεργή. Αναμενόμενα, το θέμα έχει προκαλέσει έναν καταιγισμό παραπόνων σε διάφορες πλατφόρμες, όπως στο φόρουμ υποστήριξης του Google Messages, στο Reddit, στο φόρουμ XDA Developers και στο social media X (πρώην Twitter), από άτομα που έχουν αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής τους μέσω rooting.

Σταδιακά φαίνεται πως η προσέγγιση της Google απέναντι στις συσκευές με root αρχίζει να γίνεται πιο αυστηρή, με αναφορές τους τελευταίους μήνες που δείχνουν πως σκόπιμα είχε αρχίσει να περιορίζει τις δυνατότητες ανταλλαγής RCS μηνυμάτων σε τέτοια τηλέφωνα. Ωστόσο, η έλλειψη επικοινωνίας είναι αυτή που έχει αφήσει πολλούς θυμωμένους, να αναζητούν απαντήσεις.

Τώρα, η Google έσπασε επιτέλους τη σιωπή της. Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τον προφανή αποκλεισμό των RCS δυνατοτήτων σε rooted συσκευές, η υπεύθυνη επικοινωνίας της Google, Ivy Hunt, προέβη σε δηλώσεις στο The Verge. Η Hunt εξήγησε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να τηρεί τα λειτουργικά μέτρα του RCS προτύπου για τον περιορισμό του spam και της κατάχρησης στην πλατφόρμα μηνυμάτων της. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει εμμέσως ότι πρόκειται όντως για αλλαγή πολιτικής της Google και όχι για κάποιο bug.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google περιορίζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών της σε rooted συσκευές. Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν παρατηρηθεί και σε εφαρμογές πληρωμών και τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του Google Pay/Wallet, οι οποίες είχαν σταματήσει να λειτουργούν ομαλά σε rooted τηλέφωνα, ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Βέβαια, σε αυτές τις υπηρεσίες, η Google έδειχνε μια σχετική προειδοποίηση όταν μια συσκευή δεν υποστηρίζεται. Αυτό δεν ισχύει και για τους περιορισμούς του RCS στα μηνύματα, όπου οι χρήστες έμειναν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει.

Tags: