Lockbit: Τίτλοι τέλους για τη μεγαλύτερη συμμορία hackers

Διεθνής επιχείρηση που οδήγησε σε συλλήψεις
21 Φεβρουαρίου 2024 09:57
Lockbit: Τίτλοι τέλους για τη μεγαλύτερη συμμορία hackers

Μία διεθνής επιχείρηση των Αρχών με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, εξάρθρωσε τη διαβόητη συμμορία hackers Lockbit. Η Lockbit είναι μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες hackers στον πλανήτη και μερικά από τα μεγαλύτερα χτυπήματά τους ήταν στην Boeing, στη TSMC και σε χιλιάδες ακόμα εταιρίες και οργανισμούς.

Οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις ηγετικών στελεχών της συμμορίας και ανέκτησαν τον έλεγχο του website τους, ενώ κατέβασαν και τουλάχιστον 22 Tor sites που σχετίζονται με τη Lockbit.

Μέσω της στενής συνεργασίας μας, χακάραμε τους hackers. Αναλάβαμε των έλεγχο των υποδομών τους, κατασχέσαμε τον πηγαίο κώδικα και αποκτήσαμε κλειδιά που θα βοηθήσουν τα θύματά τους να αποκρυπτογραφήσουν τα συστήματά τους. Από σήμερα, η Lockbit έχει κλειδωθεί απ’ έξω. Προκαλέσαμε ζημιά στην ικανότητα και κυρίως στην αξιοπιστία του γκρουπ που βασιζόταν στη μυστικότητα και στην ανωνυμία. – Graeme Biggar, Διευθυντής National Crime Agency

Μέσω της Επιχείρησης Cronos που περιλάμβανε 10 χώρες, μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν σε Πολωνία, Ουκρανία και ΗΠΑ, ενώ απαγγέλθηκαν και κατηγορίες σε δύο μέλη στη Ρωσία. Με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, οι Αρχές θα δημιουργήσουν ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης για τα θύματα της Lockbit και θα το διαθέσουν δωρεάν στο No More Ransom project.