Gemini 1.5 Pro: Η νέα γενιά τεχνητής νοημοσύνης της Google

Παντοδύναμη
17 Φεβρουαρίου 2024 09:40
Gemini 1.5 Pro: Η νέα γενιά τεχνητής νοημοσύνης της Google

Μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του Gemini, η Google ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του. Πρόκειται για το πανίσχυρο Gemini 1.5 Pro, το οποίο μπορεί πλέον να διαχειρίζεται πολύ μεγαλύτερες ερωτήσεις και να αντλεί πολύ περισσότερες πληροφορίες. Η ισχύς του είναι το παράθυρο περιεχομένου, το πόσα μπορεί να κατανοήσει δηλαδή και μετράται σε tokens. Το Gemini 1.5 Pro έχει 1 εκατομμύριο tokens, τη στιγμή που το GPT-4 έχει 128.000. Πρακτικά αυτό σημαίνει 10-11 ώρες βίντεο ή δεκάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα.

Το παράθυρο περιεχομένου σημαίνει πως μπορείτε να ρωτήσετε το AI bot για όλο αυτό το περιεχόμενο σε μία ερώτηση. Μπορείτε να χωρέσετε ολόκληρη την τριλογία του Lord of The Rings σε αυτό το παράθυρο περιεχομένου. – Sundar Pichai

Μπορείτε δηλαδή για παράδειγμα να ζητήσετε από το Gemini 1.5 Pro να βρει λάθη στο continuity του Lord of The Rings, να αναλύσει την περίπλοκη ιστορία της Μέσης Γης και άλλα περίπλοκα ερωτήματα που απαιτούν την κατανόηση όλων των βιβλίων.

Οι παραγωγοί ταινιών θα μπορούν να φορτώνουν ολόκληρη την ταινία τους και να το ρωτάνε τι άποψη μπορεί να έχουν οι reviewers. Οι εταιρίες θα μπορούν να του ζητούν να ελέγξει όλα τα οικονομικά τους αρχεία.

Θεωρώ πως είναι μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που έχουμε αναπτύξει. – Sundar Pichai

Προς το παρόν, το Gemini 1.5 Pro θα διατεθεί μόνο σε επιχειρήσεις και developers, μέσω των Vertex AI και AI Studio της Google. Με τον καιρό, θα αντικαταστήσει τις προηγούμενες εκδόσεις του Gemini. Θα γίνει διαθέσιμο σε όλους στο gemini.google.com με 128.000 tokens, ενώ όσοι θέλουν το ισχυρό μοντέλο του 1 εκατομμύριο tokens θα πρέπει να πληρώσουν.

Ο Pichai θεωρεί πως με τον καιρό, οι τεχνολογίες και οι ονομασίες τους δε θα νοιάζουν τους χρήστες.

Οι άνθρωποι απλά θα βιώνουν την εμπειρία. Είναι όπως όταν χρησιμοποιούμε ένα smartphone χωρίς να δίνουμε σημασία στον επεξεργαστή. Αλλά αυτή τη στιγμή, είμαστε ακόμα στη φάση όπου όλοι ξέρουν ποιο chip έχει το τηλέφωνο επειδή έχει σημασία.