Απίστευτο: Hackers έκαναν ζημιά εκατομμυρίων χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες!

Δημιούργησαν botnet που έκανε DDoS επιθέσεις
06 Φεβρουαρίου 2024 22:49
Απίστευτο: Hackers έκαναν ζημιά εκατομμυρίων χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες!

Σε μια είδηση που μοιάζει σα να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, μια πρόσφατη έρευνα από την Aargauer Zeitung που αναδείχθηκε από ρεπορτάζ του Golem.de, αποκάλυψε ότι περίπου 3 εκατομμύρια έξυπνες οδοντόβουρτσες παραβιάστηκαν και ενσωματώθηκαν σε botnets που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες του κυβερνοχώρου!

Ναι, καλά διαβάσατε. Εκατομμύρια έξυπνες οδοντόβουρτσες που ήταν συνδεδεμένες στο διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκαν για να εξαπολυθούν DDoS επιθέσεις σε μια ελβετική εταιρία, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά. Καθώς ο ιστότοπος υπέκυψε στην κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, οι hackers κατάφεραν να προκαλέσουν ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η ευπάθεια που εκμεταλλεύτηκαν βρίσκεται στο λειτουργικό σύστημα των οδοντοβουρτσών που βασίζεται σε Java, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό ποιες συγκεκριμένες μάρκες και προϊόντα επηρεάζονται.

Φυσικά, το περιστατικό αυτό προκαλεί εκ νέου ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των διασυνδεδεμένων gadgets, αφού πλέον σχεδόν τα πάντα έχουν πρόσβαση στο internet, από τις  συσκευές προσωπικής φροντίδας, τις κάμερες, μέχρι τις διάφορες οικιακές συσκευές ενός νοικοκυριού. Προφανώς, στην περίπτωση των έξυπνων οδοντοβουρτσών, στόχος ήταν η παρακολούθηση και η βελτίωση της οδοντικής υγιεινής των χρηστών και όχι η συμμετοχή σε…DDoS επιθέσεις.

Ο Stefan Züger, από το ελβετικό τμήμα της εταιρίας Fortinet, τόνισε τους εγγενείς κινδύνους που συνεπάγεται κάθε συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας τη συνεχή απειλή που αποτελούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που αναζητούν ενεργά κάθε αδυναμία και κενό ασφαλείας που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Züger, μια επίδειξη της Fortinet που αφορούσε έναν απροστάτευτο υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο έδειξε ότι είχε παραβιαστεί μέσα σε 20 λεπτά!

Ναι, ένας υπολογιστής χωρίς καμία προστασία στο διαδίκτυο είναι τόσο ευάλωτος!

Tags: