Google: Καταργείται μια πολύ χρήσιμη λειτουργία της αναζήτησης

Και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει
03 Φεβρουαρίου 2024 20:16
Google: Καταργείται μια πολύ χρήσιμη λειτουργία της αναζήτησης

Η Google ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος της λειτουργίας "Cached". Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό της αναζήτησης, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν και μια παλιότερη έκδοση κάποιας ιστοσελίδας, όπως αυτή είχε αρχειοθετηθεί από τη μηχανή αναζήτησης. Η λειτουργία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την πρόσβαση σε σελίδες κατά τη διάρκεια τεχνικών προβλημάτων, που ενδέχεται να μην επέτρεπαν στην ‘live’ σελίδα να φορτώσει.

Ο Danny Sullivan, που είναι ο δημόσιος εκπρόσωπος για την αναζήτηση της Google, εξήγησε ότι η απόφαση να αποσυρθούν αυτές οι προσωρινά αποθηκευμένες εκδόσεις των ιστοσελίδων έρχεται μετά την σημαντική βελτίωση της αξιοπιστίας του διαδικτύου που έχει παρατηρηθεί. Πλέον τέτοια τεχνικά προβλήματα είναι πιο σπάνια, μειώνοντας την ανάγκη για μια τέτοια λειτουργία.

Η διαδικασία αφαίρεσης των cached ιστοσελίδων ήταν σταδιακή και είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες. Για πρώτη φορά επισημάνθηκε από τον Barry Schwartz του Search Engine Roundtable στις αρχές Δεκεμβρίου. Η λειτουργία καταργήθηκε πλήρως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Μαζί με τους σχετικούς συνδέσμους, θα αφαιρεθεί και ο ειδικός τελεστής "cache:" που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φιλτράρει κάποιος τα αποτελέσματα.

Ιστορικά, η λειτουργία προσωρινής μνήμης της Google εξυπηρετούσε και πολλούς ακόμη σκοπούς και ενδιαφερόμενους, από ειδικούς SEO μέχρι δημοσιογράφους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με αλλαγές σε ιστοσελίδες ή περιεχόμενο που μπορεί να είχε τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί. Η πρόσβαση στην προσωρινή μνήμη μιας σελίδας ήταν πολύ εύκολη και γινόταν άμεσα, μέσω του κουμπιού "Αποθηκευμένη" στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πολλοί χρησιμοποιούσαν την λειτουργία μέχρι και για πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες σελίδες, ως εναλλακτική λύση στα VPN.

Ακολουθεί η επίσημη τοποθέτηση της Google σχετικά με την αφαίρεση του χαρακτηριστικού: