Η τεχνητή νοημοσύνη θα ορίζει τις τιμές των κρίσιμων ορυκτών

Την αναπτύσσει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ
30 Ιανουαρίου 2024 10:38
Η τεχνητή νοημοσύνη θα ορίζει τις τιμές των κρίσιμων ορυκτών

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αναπτύσσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να εκτιμά και να προβλέπει τα αποθέματα νικελίου, κοβαλτίου και άλλων κρίσιμων ορυκτών. Σκοπός είναι να προωθηθεί η διαφάνεια στην αγορά, αλλά οι επικριτές τονίζουν πως ρίχνεται μία νέα, αβέβαιη μεταβλητή στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων.

Η Κίνα, η οποία είναι η κυρίαρχη στην εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα αυξήσει την παραγωγή κοβαλτίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών, σε μία προσπάθεια να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Οι οδηγίες που ακολουθεί η Ουάσιγκτον για να εκτιμήσει πόσο πρέπει να κοστίζει ένα μέταλλο, μπορούν να μπερδέψουν τις αγορές, δημιουργώντας αστάθεια στον καθορισμό της τιμής. Παραδοσιακά, οι τιμές των μετάλλων ορίζονται από χρηματιστήρια μετάλλων και υπηρεσίες εκτίμησης που αντανακλούν αυτό που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι αγοραστές και αυτό που είναι πρόθυμοι να δεχτούν οι πωλητές, χρησιμοποιώντας παράγοντες παροχής και ζήτησης.

Το νέο πρόγραμμα του Πενταγώνου το οποίο έχει αναλάβει η DARPA, θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μία “δομική τιμή” ενός μετάλλου, βασισμένη στο πού και πότε παράχθηκε, ενώ θα λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η εργασία, η διάθεση και άλλα κόστη.

Θα ονομάζεται Open Price Exploration for National Security (OPEN) και έχει σκοπό την προώθηση της διαφάνειας για τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις εμπορικές οντότητες, μειώνοντας το ρίσκο που αποτελούν οι υπηρεσίες θέσπισης τιμών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο πιστεύει πως οι συναλλαγές κρίσιμων ορυκτών διαπραγματεύονται μέσα από “αδιαφανή και προβληματικά δεδομένα” και θέτουν “σημαντικά εμπόδια στον εμπορικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ”.

Το OPEN θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις μέσα στην πάροδο δύο ετών. Θα μπορεί να προβλέπει πώς επηρεάζεται η παροχή από απρόσμενες δυσκολίες στην αγορά, όπως οι απεργίες των εργατών. Προβλέποντας τις διακυμάνσεις της αγοράς, οι ΗΠΑ θα μπορούν να αγοράζουν εγκαίρως κρίσιμα ορυκτά για τα εθνικά αποθέματα.