Deepfake πορνογραφικές εικόνες της Taylor Swift κατέκλυσαν τα social media

Ξεχείλισε το ποτήρι
27 Ιανουαρίου 2024 10:54
Deepfake πορνογραφικές εικόνες της Taylor Swift κατέκλυσαν τα social media

Ένας νέος γύρος με deepfake πορνογραφικές εικόνες της Taylor Swift έχει κατακλύσει τα social media, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views και προκαλώντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης με το hashtag #ProtectTaylorSwift να τρεντάρει. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα συνεδριάσει για να ψηφίσει νέους νόμους που θα ποινικοποιούν τη δημιουργία deepfakes.

Αρκετά από τα posts έχουν ήδη αφαιρεθεί από τις social media πλατφόρμες, αλλά όπως αναφέρεται, μία deepfake φωτογραφία είχε ήδη 47 εκατομμύρια views πριν αφαιρεθεί.

Τα deepfakes κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να παράγουν ψευδείς εικόνες ή ακόμα και video κάποιου, χωρίς τη συναίνεσή του. Μία μελέτη του 2023 έδειξε πως υπάρχει 550% αύξηση στη δημιουργία deepfakes από το 2019. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι κατά της δημιουργίας ή του διαμοιρασμού deepfake περιεχομένου, ενώ πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο διαμοιρασμός deepfake πορνογραφίας έγινε παράνομος με το Online Safety Act.

O Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, Joe Morelle, φέρνει προς ψήφιση το Preventing Deepfakes of Intimate Images Act, το οποίο κάνει παράνομο το διαμοιρασμό deepfake πορνογραφίας χωρίς συναίνεση.

Αυτές οι εικόνες και τα βίντεο μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα συναισθήματα, στα οικονομικά και στη φήμη κάποιου και δυστυχώς οι γυναίκες πλήττονται από αυτό δυσανάλογα.  

Η πορνογραφία αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του deepfake περιεχομένου και οι γυναίκες αποτελούν το 99% αυτού.

Αυτό που συνέβη στην Taylor Swift δεν είναι κάτι νέο. Για χρόνια οι γυναίκες είναι οι στόχοι των deepfakes χωρίς τη συναίνεσή τους. Και με την ανάπτυξη της AI, η δημιουργία deepfakes έγινε ευκολότερη και φθηνότερη. – Yvette D. Clarke, Εκπρόσωπος Δημοκρατικών

Είναι ξεκάθαρο πως η AI τεχνολογία προχωρά ταχύτερα από τα απαραίτητα όρια. Είτε το θύμα είναι η Taylor Swift ή οποιοδήποτε νεαρό άτομο στη χώρα, πρέπει να βάλουμε όρια για να καταπολεμήσουμε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο. – Tom Kean Jr., Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων

Η Taylor Swift δεν έχει μιλήσει ακόμα δημόσια για το θέμα, αλλά η νομική ομάδα της αποκάλυψε πως προετοιμάζεται για μέτρα εναντίον όποιου site έχει δημοσιεύσει τις deepfake εικόνες.