Μητέρες παιδιών που πέθαναν από social media trends ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ζητούν αλλαγές
25 Ιανουαρίου 2024 11:00
Μητέρες παιδιών που πέθαναν από social media trends ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μητέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο των οποίων τα παιδιά πέθαναν ως αποτέλεσμα κάποιου trend των social media, ενώνουν τις φωνές τους για να προειδοποιήσουν πως θα υπάρξουν και άλλα θύματα αν δε ληφθούν μέτρα.

Ο 12χρονος γιος της Hollie Dance, Archie Battersbee, πέθανε τον Απρίλιο του 2022 κατά τη διάρκεια μιας φάρσας ή πειράματος. Ο 13χρονος γιος της Lisa Kenevan, Isaac, πέθανε μετά από ένα challenge πνιξίματος στα social media. Μαζί με άλλες μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους από παρόμοια περιστατικά, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για τους κινδύνους των online trends και των challenges που μπορεί να βλέπουν τα παιδιά στα κινητά τους. Η προσπάθειά τους έχει βρει και υποστηρικτές στην πολιτική και σε οργανισμούς προστασίας στο internet.

Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να εμπλακούμε στο τι βλέπουν τα παιδιά μας αλλά ταυτόχρονα να σεβαστούμε την ιδιωτικότητά τους. Μόλις δεις ένα από αυτά τα sites σε απορροφά ο αλγόριθμος και βυθίζεσαι ολοένα και πιο πολύ. Αυτά τα videos φαίνονται πολύ αθώα και παιδικά, αλλά εκεί κρύβεται ο κίνδυνος, απλά κυνηγούν τα παιδιά μας. – Lisa Kenevan

Οι μητέρες θέλουν τα σχολεία να προειδοποιούν και να ενημερώνουν τους γονείς για τυχόν τέτοιους κινδύνους, ενώ τονίζουν πως η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι η περίοδος κλειδί όπου οι περισσότεροι γονείς είναι πιο δεκτικοί σε πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών τους.

Όπως και η Lisa, δε θέλουμε κανείς να περάσει αυτό που περάσαμε. Είναι μακρύς ο δρόμος, αυτό είναι το θλιβερό. Είναι πολύ πιθανό πως κάποιος γονιός θα βιώσει αυτό που βιώσαμε, δυστυχώς. – Hollie Dance

Οι πολιτικοί που υποστηρίζουν την προσπάθεια των μητέρων, τονίζουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί το ρίσκο από τις social media πλατφόρμες και να αφαιρεθεί το επικίνδυνο υλικό. Το Online Safety Act που πέρασε τον Οκτώβριο από την κυβέρνηση, έχει σκοπό να ελεγχθεί υλικό που κρίνεται επικίνδυνο, υπογραμμίζοντας μία προσέγγιση “μηδενικής ανοχής” για να προστατευτούν τα παιδιά και να διασφαλιστεί πως οι social media πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για το περιεχόμενο που φιλοξενούν. Οι επικεφαλής των πλατφορμών θα αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση, αν δεν καταφέρουν να αναλάβουν δράση για την αφαίρεση του επικίνδυνου υλικού.