Read later
 • Written by 
 • Δέκα απλές συμβουλές για μια ασφαλέστερη ζωή στο διαδίκτυο

  Δέκα απλές συμβουλές για μια ασφαλέστερη ζωή στο διαδίκτυο

  Βασικά tips που όλοι πρέπει να ακολουθούμε!

  Πριν μερικά εικοσιτετράωρα το Facebook ανακοίνωσε πως hackers απέκτησαν τα προσωπικά στοιχεία 29 εκατομμυρίων χρηστών του. Δυστυχώς δεν ζούμε σε ένα εξιδανικευμένο κόσμο. Όπως κλειδώνετε την πόρτα του σπιτιού σας στο φυσικό κόσμο για να έχετε μόνο εσείς πρόσβαση, το ίδιο πρέπει να ισχύει και στον ψηφιακό κόσμο. Το διαδίκτυο μπορεί μεν να είναι ένα απίστευτο εργαλείο και κάτι που πριν μερικά χρόνια θα θεωρούνταν κάτι σαν απαγορευμένη μαγεία, αλλά επιφυλάσσει και αρκετούς κινδύνους.

  Μέχρι το 2020 εκτιμάται πως σε κάθε άνθρωπο θα αντιστοιχούν περίπου 6 συνδεδεμένες συσκευές. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είτε για καλό είτε για κακό -αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που ίσως κάνουμε κάποια άλλη φορά- όλα δείχνουν πως μελλοντικά όλο και περισσότερες πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού και τρόπου ζωής θα συνδέονται με το διαδίκτυο και την αλληλεπίδραση με ηλεκτρονικές συσκευές.

  Έρχομαι, λοιπόν, στο θέμα που δεν είναι άλλο από το πως μπορείτε να είστε έστω και λίγο ασφαλέστεροι στην σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

  Να προτιμάτε τους μεγαλύτερους και σύνθετους κωδικούς

  Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όπου και αν δημιουργείτε πλέον νέο λογαριασμό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο κωδικός σας να έχει πολλούς χαρακτήρες. Μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να θυμάστε έναν μικρό και απλό κωδικό, αλλά σίγουρα δεν είναι ασφαλές. Μετά το μεγάλο hack των Sony Pictures το 2014 αποκαλύφθηκε πως μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνταν κωδικοί από τους υπαλλήλους της όπως "password" και "s0ny123". Το αποτέλεσμα ήταν να διαρρεύσουν ολόκληρες ταινίες πριν την επίσημη κυκλοφορία τους και να χαθούν εκατομμύρια δολάρια. Το ηθικό δίδαγμα; Αλλάξτε το ‘1234’ που έχετε στο κλείδωμα των Windows και όποιους άλλους μικρούς και εύκολους κωδικούς χρησιμοποιείτε. Να βάζετε σύμβολα, μικρά και κεφαλαία και να προτιμάτε κωδικούς τουλάχιστον 8 χαρακτήρων.

  Ενεργοποιείστε το Two Factor Authentication σε όσες υπηρεσίες το υποστηρίζουν

   

  Όσο καλός και αν είναι ο κωδικός σας, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να παραβιαστεί. Εδώ έρχεται να σώσει την κατάσταση το Two Factor Authentication. Αν ο κωδικός είναι ο φράχτης γύρω από ένα σπίτι, τότε το Two Factor Authentication είναι η πόρτα του σπιτιού. Όπως προδίδει και το όνομά του, είναι ένα δεύτερο μετρό ασφαλείας πριν μπείτε στον λογαριασμό σας. Η συνηθέστερη μορφή του είναι η αποστολή ενός SMS στο προσωπικό σας κινητό τηλέφωνο για να επαληθευθεί πως είστε πράγματι εσείς που προσπαθείτε να μπείτε στον λογαριασμό σας.

  Μπορεί να μην είναι ότι πιο βολικό κάθε φορά, που θέλετε να συνδεθείτε να πρέπει να περιμένετε και το αντίστοιχο SMS, αλλά πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ‘σώζει ζωές’ και δεν πρέπει να αγνοείτε.

   Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλους τους λογαριασμούς σας

  Σαφώς και η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης είναι απίστευτη διευκόλυνση γιατί δεν χρειάζεται να θυμάστε δεκάδες δύσκολους κωδικούς απ’ έξω, αλλά εγκυμονεί ένας τεράστιος κίνδυνος. Πολλές φορές ακόμα και αν δεν έχετε κάνει εσείς κάποιο λάθος είναι πιθανό να έχετε τρεχάματα. Αν για παράδειγμα παραβιαστεί η βάση δεδομένων μιας ιστοσελίδας και εσείς έχετε τον ίδιο κωδικό παντού, αυτόματα όλοι σας οι λογαριασμοί είναι εκτεθειμένοι.

  Μην χρησιμοποιείτε την αποθήκευση κωδικών στον browser σας ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες

  Ομοίως, η αποθήκευση κωδικών σε υπηρεσίες που το προσφέρουν ή όταν ο browser σας ρωτάει, δεν είναι καλή ιδέα. Αν η υπηρεσία αποθήκευσης κωδικών παραβιαστεί θα χάσετε όλους του λογαριασμούς σας μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ομοίως αν ο υπολογιστής μολυνθεί από κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα μπορείτε να χάσετε την πρόσβαση σε όσους λογαριασμούς θυμάται ο browser σας.

   

  Αποφεύγετε τις online αγορές αν η σελίδα δεν κάνει χρήση HTTPS

  Χωρίς να προβώ σε αναλυτικές τεχνικές λεπτομέρειες δεν πρέπει να εμπιστεύεστε σε καμία περίπτωση μια σελίδα που δεν χρησιμοποιεί εν έτη 2018 το HTTPS πρωτόκολλο ειδικά για οτιδήποτε αφορά ηλεκτρονικές αγορές ή οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη προσωπική σας πληροφορία. Για να το διαπιστώσετε αυτό δεν έχετε παρά να κοιτάξετε την URL μπάρα του browser σας και να βεβαιωθείτε πως πριν το www υπάρχει και το https://. Λίγο παραδίπλα, βεβαιωθείτε πως υπάρχει και το σύμβουλο της κλειδαριάς, όπως βλέπετε στην εικόνα παρακάτω για τον Firefox browser.

  Αποφεύγετε να κάνετε οτιδήποτε σημαντικό από συσκευή που δεν σας ανήκει και από δίκτυο για το οποίο δεν είστε σίγουροι

  Ακόμα και αν η σύνδεση σας με μια ιστοσελίδα είναι θεωρητικά ασφαλής, ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας αν βρίσκεστε σε υπολογιστή ή συσκευή που δεν σας ανήκει. Μπορεί για παράδειγμα να είστε σε έναν εκτεθειμένο υπολογιστή που ότι πληκτρολογείτε καταγράφεται. Οπότε προτιμήστε να κάνετε αγορές και άλλες ευαίσθητες διεργασίες μόνο από συσκευές για τις οποίες είστε σίγουροι.

  Τα δημόσια Wi-Fi είναι ναρκοπέδια

  Τα δίκτυα σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης. Είναι πολύ εύκολο σε ένα δημόσιο δίκτυο κάποιος με τις σχετικές γνώσεις, να παριστάνει πως είστε εσείς και να ρίξει μια κλεφτή ματιά στα πακέτα που προορίζονται για την δική σας συσκευή, αποσπώντας προσωπικές πληροφορίες, όπως ο κωδικός σας ή το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας. Τα δημόσια δίκτυα είναι σαν ένα ναρκοπέδιο που δεν ξέρεις ποτέ τι επιφυλάσσει και σας προτείνω να τα αποφεύγετε αν έχετε τη δυνατότητα.

  Να μοιράζεστε όσο το δυνατόν λιγότερες προσωπικές πληροφορίες

  Είναι αυτονόητο θεωρώ αλλά όσο λιγότερες πληροφορίες σας υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο από εσάς τους ίδιους, τόσο μειώνονται και τα στοιχεία σας που μπορούν να πέσουν σε λάθος χέρια. Οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη δημιουργία λογαριασμών που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

  Προσοχή στα κλικ σας

  Πολλές φορές δεν είναι ανάγκη να πέσετε θύμα επίθεσης για να παραβιαστεί ο λογαριασμός σας και να κλαπούν προσωπικά στοιχεία σας. Βασικά το συνηθέστερο είναι εσείς να πέσετε σε κάποια παγίδα. Οπότε προσοχή στα κλικ σας. Οι πιθανότητες είναι πως το e-mail που σας λέει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας "γιατί κερδίσατε €1.000.000" είναι παγίδα που προσπαθεί να ψαρέψει πληροφορίες. Ομοίως, η πειρατεία λογισμικού και το κατέβασμα αρχείων άγνωστης προέλευσης είναι πολύ συνηθισμένες πηγές ιών και άλλων ανεπιθύμητων προγραμμάτων.

  Μην ξεχνάτε πως ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος συνδέονται

  Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως όσο δύσκολος και αν είναι ο κωδικός σας και όσο και αν έχετε προσέξει γενικότερα τα ψηφιακά σας στοιχεία, ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος συνδέονται. Το χαρτάκι με τους κωδικούς σας μπορεί πανεύκολα να πέσει στα λάθος χέρια. Ενώ καλό θα ήταν να κοιτάτε πάνω από τον ώμο σας όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας για άτομα που δεν εμπιστεύεστε και μπορεί να κρυφοκοιτάζουν.


  Πόσα από τα παραπάνω tips ακολουθείτε ήδη; Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο; Περιμένουμε τα σχόλιά σας!

  Θέμης Μπολτσής

  Βρείτε το συντάκτη: Facebook | Twitter | Google+ | Steam | themisboltsis@unboxholics.com

  Login to post comments
  Comments (7)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   5-0
   5-0 17/10/2018 17:31:01
   εγω που εχω αποθηκευσει τα pass μου στην υπηρεσια της google δεν νομιζω να προκληθει προβλημα ευπαθειας-το ξερω και εγω οτι δεν πρεπει να αποθηκευει κανεις online τα pass του για διαφορα site.....και οτι πρεπει να εχουμε διαφορετικα pass για καθε sign in μπερδευομαστε περρισοτερο.....βεβαια εξαρταται τι ειδους pass ειναι και σε τι account...ολα αυτα που γραφει ο θεμης τα ξερω και εγω....τα wi fi μπορει να ειναι επικινδυνα μηπως καποιος εκει εξω θελει να κλεψει ενα νουμερο πιστωτικης...και κατι τελευταιο που διαβασα προσωπικα στο ιντερνετ....να αποφευγεται απο τον κοσμο να χρησιμοποιει ανεπαφα καρτες για αγορες αγαθων κτλ...γιατι υπαρχουν περιεργοι..
  • Comment Link
   iordanis88
   iordanis88 17/10/2018 06:50:35
   Τις προάλλες είχα ένα περιστατικό όπου μου έστειλε η Google μήνυμα πως κάποιος πήγε να συνδεθει στο account που έχω σάυτην.
   Χρειάστηκε εκ νέου να αλλάξω ολα μου τα pswrd μιας και η Google μου ειπε πως το password που είχα ήταν φανερό πια.
  • Comment Link
   rapsoulis
   rapsoulis 16/10/2018 17:49:42
   Πλέον θεωρώ την εξοικείωση και χρήση ενός Password Manager απαραίτητη. Έχω στην κατοχή μου πάνω από 400 λογαριασμούς (logins). Πάνω απο τα 380 accounts έχουν διαφορετικό, μοναδικό και τουλάχιστον 16 χαρακτήρων κωδικό. Και ΠΑΛΙ ΑΝΗΣΥΧΩ από που θα την φάω. Η 2η σημαντικότερη προσθήκη των τελευταίων ετών ασφάλεια των λογαριασμών θεωρώ πως είναι το 2FA! Ενεργοποιήστε το χθες!

   3ον προτείνω να αποφεύγετε τη σύνδεση σε υπηρεσία με λογαριασμό 3ης εταιρίας ιδίως όταν πρόκειται για Facebook, Google και όλες αυτές τις μεγάλες εταιρίες. Είναι σαν να ανοίγετε μια πίσω πόρτα στον λογαριασμό σας - μας το έδειξε άλλωστε κ το πρόσφατο hack στο Facebook. Δημιουργήστε έναν νέο λογαριασμό με τον κλασσικό τρόπο, email και password.
  • Comment Link
   SomeGreek
   SomeGreek 16/10/2018 17:37:03

   Επίσης να δημιουργείτε strong password αλλά easy to remember, για παράδειγμα η λέξη Password μπορείτε να την κάνετε πολύπλοκη σαν P@$$w0rd!


   Η αντικατάσταση των γραμμάτων που έκανες ήταν εντελώς προφανής, οπότε φαντάζομαι ότι το έγραψες ενδεικτικά...
  • Comment Link
   Light
   Light 16/10/2018 17:05:30
   Επίσης να δημιουργείτε strong password αλλά easy to remember, για παράδειγμα η λέξη Password μπορείτε να την κάνετε πολύπλοκη σαν P@$$w0rd!
  • Comment Link
   nickvog
   nickvog 16/10/2018 13:52:42
   Καρφίτσωμα αμέσως το άρθρο.
  • Comment Link
   MitsosG21
   MitsosG21 16/10/2018 12:36:44
   Πολυ σημαντικό άρθρο, τα περισσότερα τα ήξερα αλλά δεν άλλαξα κάτι. Γενικά προσέχω πολύ που παταω και τι στοιχεια βαζω στο internet. Εχω το kaspersky password manager, είναι απαραβιαστο και ασφαλες αυτο;

  Gaming News

  Tech & Science News