Δέκα απλές συμβουλές για μια ασφαλέστερη ζωή στο διαδίκτυο 

Βασικά tips που όλοι πρέπει να ακολουθούμε!

Δέκα απλές συμβουλές για μια ασφαλέστερη ζωή στο διαδίκτυο

Πριν μερικά εικοσιτετράωρα το Facebook ανακοίνωσε πως hackers απέκτησαν τα προσωπικά στοιχεία 29 εκατομμυρίων χρηστών του. Δυστυχώς δεν ζούμε σε ένα εξιδανικευμένο κόσμο. Όπως κλειδώνετε την πόρτα του σπιτιού σας στο φυσικό κόσμο για να έχετε μόνο εσείς πρόσβαση, το ίδιο πρέπει να ισχύει και στον ψηφιακό κόσμο. Το διαδίκτυο μπορεί μεν να είναι ένα απίστευτο εργαλείο και κάτι που πριν μερικά χρόνια θα θεωρούνταν κάτι σαν απαγορευμένη μαγεία, αλλά επιφυλάσσει και αρκετούς κινδύνους.

Μέχρι το 2020 εκτιμάται πως σε κάθε άνθρωπο θα αντιστοιχούν περίπου 6 συνδεδεμένες συσκευές. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είτε για καλό είτε για κακό -αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που ίσως κάνουμε κάποια άλλη φορά- όλα δείχνουν πως μελλοντικά όλο και περισσότερες πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού και τρόπου ζωής θα συνδέονται με το διαδίκτυο και την αλληλεπίδραση με ηλεκτρονικές συσκευές.

Έρχομαι, λοιπόν, στο θέμα που δεν είναι άλλο από το πως μπορείτε να είστε έστω και λίγο ασφαλέστεροι στην σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

Να προτιμάτε τους μεγαλύτερους και σύνθετους κωδικούς

Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όπου και αν δημιουργείτε πλέον νέο λογαριασμό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο κωδικός σας να έχει πολλούς χαρακτήρες. Μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να θυμάστε έναν μικρό και απλό κωδικό, αλλά σίγουρα δεν είναι ασφαλές. Μετά το μεγάλο hack των Sony Pictures το 2014 αποκαλύφθηκε πως μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνταν κωδικοί από τους υπαλλήλους της όπως "password" και "s0ny123". Το αποτέλεσμα ήταν να διαρρεύσουν ολόκληρες ταινίες πριν την επίσημη κυκλοφορία τους και να χαθούν εκατομμύρια δολάρια. Το ηθικό δίδαγμα; Αλλάξτε το ‘1234’ που έχετε στο κλείδωμα των Windows και όποιους άλλους μικρούς και εύκολους κωδικούς χρησιμοποιείτε. Να βάζετε σύμβολα, μικρά και κεφαλαία και να προτιμάτε κωδικούς τουλάχιστον 8 χαρακτήρων.

Ενεργοποιείστε το Two Factor Authentication σε όσες υπηρεσίες το υποστηρίζουν

 

Όσο καλός και αν είναι ο κωδικός σας, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να παραβιαστεί. Εδώ έρχεται να σώσει την κατάσταση το Two Factor Authentication. Αν ο κωδικός είναι ο φράχτης γύρω από ένα σπίτι, τότε το Two Factor Authentication είναι η πόρτα του σπιτιού. Όπως προδίδει και το όνομά του, είναι ένα δεύτερο μετρό ασφαλείας πριν μπείτε στον λογαριασμό σας. Η συνηθέστερη μορφή του είναι η αποστολή ενός SMS στο προσωπικό σας κινητό τηλέφωνο για να επαληθευθεί πως είστε πράγματι εσείς που προσπαθείτε να μπείτε στον λογαριασμό σας.

Μπορεί να μην είναι ότι πιο βολικό κάθε φορά, που θέλετε να συνδεθείτε να πρέπει να περιμένετε και το αντίστοιχο SMS, αλλά πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ‘σώζει ζωές’ και δεν πρέπει να αγνοείτε.

 Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλους τους λογαριασμούς σας

Σαφώς και η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης είναι απίστευτη διευκόλυνση γιατί δεν χρειάζεται να θυμάστε δεκάδες δύσκολους κωδικούς απ’ έξω, αλλά εγκυμονεί ένας τεράστιος κίνδυνος. Πολλές φορές ακόμα και αν δεν έχετε κάνει εσείς κάποιο λάθος είναι πιθανό να έχετε τρεχάματα. Αν για παράδειγμα παραβιαστεί η βάση δεδομένων μιας ιστοσελίδας και εσείς έχετε τον ίδιο κωδικό παντού, αυτόματα όλοι σας οι λογαριασμοί είναι εκτεθειμένοι.

Μην χρησιμοποιείτε την αποθήκευση κωδικών στον browser σας ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες

Ομοίως, η αποθήκευση κωδικών σε υπηρεσίες που το προσφέρουν ή όταν ο browser σας ρωτάει, δεν είναι καλή ιδέα. Αν η υπηρεσία αποθήκευσης κωδικών παραβιαστεί θα χάσετε όλους του λογαριασμούς σας μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ομοίως αν ο υπολογιστής μολυνθεί από κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα μπορείτε να χάσετε την πρόσβαση σε όσους λογαριασμούς θυμάται ο browser σας.

 

Αποφεύγετε τις online αγορές αν η σελίδα δεν κάνει χρήση HTTPS

Χωρίς να προβώ σε αναλυτικές τεχνικές λεπτομέρειες δεν πρέπει να εμπιστεύεστε σε καμία περίπτωση μια σελίδα που δεν χρησιμοποιεί εν έτη 2018 το HTTPS πρωτόκολλο ειδικά για οτιδήποτε αφορά ηλεκτρονικές αγορές ή οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη προσωπική σας πληροφορία. Για να το διαπιστώσετε αυτό δεν έχετε παρά να κοιτάξετε την URL μπάρα του browser σας και να βεβαιωθείτε πως πριν το www υπάρχει και το https://. Λίγο παραδίπλα, βεβαιωθείτε πως υπάρχει και το σύμβουλο της κλειδαριάς, όπως βλέπετε στην εικόνα παρακάτω για τον Firefox browser.

Αποφεύγετε να κάνετε οτιδήποτε σημαντικό από συσκευή που δεν σας ανήκει και από δίκτυο για το οποίο δεν είστε σίγουροι

Ακόμα και αν η σύνδεση σας με μια ιστοσελίδα είναι θεωρητικά ασφαλής, ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας αν βρίσκεστε σε υπολογιστή ή συσκευή που δεν σας ανήκει. Μπορεί για παράδειγμα να είστε σε έναν εκτεθειμένο υπολογιστή που ότι πληκτρολογείτε καταγράφεται. Οπότε προτιμήστε να κάνετε αγορές και άλλες ευαίσθητες διεργασίες μόνο από συσκευές για τις οποίες είστε σίγουροι.

Τα δημόσια Wi-Fi είναι ναρκοπέδια

Τα δίκτυα σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης. Είναι πολύ εύκολο σε ένα δημόσιο δίκτυο κάποιος με τις σχετικές γνώσεις, να παριστάνει πως είστε εσείς και να ρίξει μια κλεφτή ματιά στα πακέτα που προορίζονται για την δική σας συσκευή, αποσπώντας προσωπικές πληροφορίες, όπως ο κωδικός σας ή το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας. Τα δημόσια δίκτυα είναι σαν ένα ναρκοπέδιο που δεν ξέρεις ποτέ τι επιφυλάσσει και σας προτείνω να τα αποφεύγετε αν έχετε τη δυνατότητα.

Να μοιράζεστε όσο το δυνατόν λιγότερες προσωπικές πληροφορίες

Είναι αυτονόητο θεωρώ αλλά όσο λιγότερες πληροφορίες σας υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο από εσάς τους ίδιους, τόσο μειώνονται και τα στοιχεία σας που μπορούν να πέσουν σε λάθος χέρια. Οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη δημιουργία λογαριασμών που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

Προσοχή στα κλικ σας

Πολλές φορές δεν είναι ανάγκη να πέσετε θύμα επίθεσης για να παραβιαστεί ο λογαριασμός σας και να κλαπούν προσωπικά στοιχεία σας. Βασικά το συνηθέστερο είναι εσείς να πέσετε σε κάποια παγίδα. Οπότε προσοχή στα κλικ σας. Οι πιθανότητες είναι πως το e-mail που σας λέει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας "γιατί κερδίσατε €1.000.000" είναι παγίδα που προσπαθεί να ψαρέψει πληροφορίες. Ομοίως, η πειρατεία λογισμικού και το κατέβασμα αρχείων άγνωστης προέλευσης είναι πολύ συνηθισμένες πηγές ιών και άλλων ανεπιθύμητων προγραμμάτων.

Μην ξεχνάτε πως ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος συνδέονται

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως όσο δύσκολος και αν είναι ο κωδικός σας και όσο και αν έχετε προσέξει γενικότερα τα ψηφιακά σας στοιχεία, ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος συνδέονται. Το χαρτάκι με τους κωδικούς σας μπορεί πανεύκολα να πέσει στα λάθος χέρια. Ενώ καλό θα ήταν να κοιτάτε πάνω από τον ώμο σας όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας για άτομα που δεν εμπιστεύεστε και μπορεί να κρυφοκοιτάζουν.


Πόσα από τα παραπάνω tips ακολουθείτε ήδη; Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο; Περιμένουμε τα σχόλιά σας!

7 comment(s)

End of content

No more pages to load