Ακόμα και το άτμισμα χωρίς νικοτίνη προκαλεί ζημιά στους πνεύμονες

Νέα έρευνα
24 Ιανουαρίου 2024 09:39
Ακόμα και το άτμισμα χωρίς νικοτίνη προκαλεί ζημιά στους πνεύμονες

Το άτμισμα θεωρείται συχνά λιγότερο καταστροφικό από το κάπνισμα, αλλά μία νέα έρευνα εγείρει περισσότερα ερωτήματα για το πόσο κακό κάνει στο σώμα, ακόμα κι όταν δεν περιέχεται νικοτίνη. Ερευνητές του Anglia Ruskin University συνέκριναν ένα δημοφιλές brand συσκευής ατμίσματος με και χωρίς νικοτίνη και πώς αυτά αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα από ιστό ανθρώπινων πνευμόνων στο εργαστήριο.

Βρήκαν λοιπόν πως ακόμα και χωρίς τη νικοτίνη, λαμβάνει χώρα μία οξειδωτική καταπόνηση, η οποία είναι μία φυσική αντίδραση των κυττάρων όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν. Πέρα από την οξειδωτική καταπόνηση, εντόπισαν αυξημένη φλεγμονή και κατάρρευση των αιμοφόρων αγγείων, ένας συνδυασμός που σχετίζεται συχνά με τραύματα του πνεύμονα.

Τα υγρά ατμίσματος χωρίς νικοτίνη έδειξαν πως έχουν την ίδια χημική σύνθεση με αυτά που περιέχουν νικοτίνη, απλά υπάρχει απουσία νικοτίνης. Τα ευρήματά μας δείχνουν πως η έκθεση σε υγρό ατμίσματος χωρίς νικοτίνη προκαλεί τις ίδιες φλεγμονές και οξειδωτικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα μικροαγγειακά ενδοθήλια κύτταρα. – Havovi Chichger

Η ομάδα επιστημόνων εντόπισε ασυνήθιστη πληθώρα μίας πρωτεΐνης στα υγρά ατμίσματος, ονόματι ARF6, η οποία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τη ζημιά στους ιστούς πνευμόνων στο εργαστήριο. Η πρωτεΐνη αυτή δεν έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το κάπνισμα ή με ζημιές στον πνεύμονα, αλλά γνωρίζουμε πως παίζει ρόλο στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του σώματος. Τα ευρήματα για την ARF6, θα βοηθήσουν μελλοντικές μελέτες για τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται μόνο στη ζημιά που προκαλεί η νικοτίνη. Δεκάδες χώρες έχουν προχωρήσει σε απαγόρευση υγρών ατμίσματος με νικοτίνη, αλλά η έρευνα αυτή δείχνει πως δεν είναι μόνο η νικοτίνη υπαίτια για τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αναγνωριστεί ο σύνδεσμος μεταξύ του ατμίσματος χωρίς νικοτίνη και τη δημιουργία τραυμάτων στους πνεύμονες στα επόμενα χρόνια.

Μία ακόμα πρόσφατη έρευνα που επίσης χρησιμοποίησε υγρά ατμίσματος χωρίς νικοτίνη, έδειξε πως ακόμα και μία μόνο χρήση ατμίσματος, υπάρχουν επιπτώσεις στην απόδοση των αιμοφόρων αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος, υποδεικνύοντας πως η πιθανή ζημιά επεκτείνεται και πέρα των πνευμόνων.

Με τον αριθμό χρηστών συσκευών ατμίσματος να είναι πλέον εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότερα ερωτήματα εγείρονται για τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Ακόμα κι αν το άτμισμα είναι το μικρότερο κακό σε σχέση με το κάπνισμα, απομένει να δούμε την πραγματική έκταση των επιπτώσεων επειδή είναι περιορισμένα τα δεδομένα για μακροπρόθεσμη χρήση.

Το vaping αποτελεί μία σημαντική ανησυχία για την υγεία, δεδομένου το ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ατμιστών, ειδικότερα νεαρούς εφήβους, ενώ η έρευνα για τις επιπτώσεις στην υγεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Microvascular Research.