Διαλειμματική δίαιτα: Νέα έρευνα συνοψίζει όλη τη γνώση

Πότε λειτουργεί και πότε όχι
23 Ιανουαρίου 2024 11:40
Διαλειμματική δίαιτα: Νέα έρευνα συνοψίζει όλη τη γνώση

Η διαλειμματική δίαιτα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν κιλά, τρώγοντας μόνο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο μέσα στη μέρα. Τώρα, μία νέα έρευνα επιστημόνων του University of Southern Denmark στη Δανία και του Wageningen University στην Ολλανδία, συγκέντρωσε όλη τη γνώση που έχουμε για τη συγκεκριμένη πρακτική.

Με τα χρόνια έρευνας, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά δεδομένα που καλύπτουν πολλαπλές πτυχές του τρόπου που η διαλειμματική δίαιτα επηρεάζει το σώμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για να είναι επιτυχημένη η διαλειμματική δίαιτα, πρέπει να συνδυαστεί με τη διαχείριση των θερμίδων. Είναι δηλαδή η μείωση των συνολικών θερμίδων που παίρνουμε αυτή που κάνει τη διαφορά, αντί για τα μεγαλύτερα διαλείμματα μεταξύ των γευμάτων.

Όταν κάνει κάποιος διαλειμματική δίαιτα, ο βασικός κανόνας ακόμα ισχύει, δηλαδή πως πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αυτό σημαίνει πως η διαλειμματική δίαιτα δε σε αφήνει ελεύθερο να φας ποσότητες φαγητού χωρίς όριο μέσα στο χρονικό παράθυρο. Είναι βασική φυσιολογία και η δίαιτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Η έρευνα καλύπτει τις επιπτώσεις της διαλειμματικής δίαιτας σε μοριακό επίπεδο. Περιλαμβάνονται η χρήση των αποθηκευμένων λιπαρών οξέων στο σώμα για να παρασχεθεί ενέργεια και η κετογέννεση κατά την οποία το συκώτι παράγει κετόνες. Καλύπτει επίσης την αίσθηση ευφορίας που έχουν αρκετοί μετά από κάποια περίοδο δίαιτας καθώς η χαρά αντικαθιστά το αίσθημα πείνας, ως αντίδραση στις αλλαγές των χημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο σώμα και στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποθέτουν πως αυτό συμβαίνει επειδή οι κετόνες παρέχουν ενέργεια πιο αποδοτικά στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως πέρα από την απώλεια βάρους, η διαλειμματική δίαιτα έχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως η χαμηλότερη πίεση.

Υπάρχουν όντως πολλά οφέλη στην υγεία από τη διαλειμματική δίαιτα, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Trends in Endocrinology and Metabolism.