Το Spotify επιτίθεται στην Apple για τη “σκανδαλώδη“ προμήθειά της

“Δε σταματά σε τίποτα για να προστατεύσει τα κέρδη της”
19 Ιανουαρίου 2024 10:41
Το Spotify επιτίθεται στην Apple για τη “σκανδαλώδη“ προμήθειά της

Την Τετάρτη η Apple ανακοίνωσε πως θα επιτρέπει στους developers εφαρμογών να πωλούν τα προϊόντα τους και σε άλλα μέρη πέρα από το App Store, μόνο όμως αν πληρώνουν προμήθεια στην Apple.

Στο άκουσμα αυτής της απόφασης, το Spotify επιτέθηκε στην Apple χαρακτηρίζοντας την ως “εξοργιστική” και κατηγορώντας την Apple πως “δε σταματά σε τίποτα προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη της”. Ταυτόχρονα, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτρέψει παρόμοιες προμήθειες στη Γηραιά Ήπειρο.

Η υπόθεση ξεκινάει από τη δικαστική διαμάχη της Apple με την Epic Games. Το δικαστήριο δικαίωσε την Apple σε πολλούς τομείς, αλλά αναγνώρισε πως παραβίαζε νόμους μη επιτρέποντας στους developers να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων links τα οποία παρέκαμπταν το σύστημα πληρωμών του App Store. Έτσι, η Apple εισήγαγε νέους κανόνες στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιτρέπουν στους χρήστες να εγγράφονται σε υπηρεσίες χωρίς να χρησιμοποιούν το σύστημά της. Αλλά χρεώνει τους developers μία προμήθεια 27% για να μπορέσουν να προσφέρουν κάτι τέτοιο.

Το Spotify τόνισε πως η κίνηση της Apple “φτύνει στο πρόσωπο” την προσπάθεια του δικαστηρίου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

Για άλλη μια φορά, η Apple έδειξε πως δε σταματά σε τίποτα για να προστατεύσει τα κέρδη που αποκομίζει στις πλάτες των developers και των καταναλωτών, μέσω του μονοπωλίου του App Store. Η πιο πρόσφατη κίνηση στις ΗΠΑ – η επιβολή προμήθειας 27% για συναλλαγές που γίνονται εκτός εφαρμογής στο site του developer – είναι εξοργιστική και φτύνει στα μούτρα του δικαστηρίου το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να δώσει επιλογές στους χρήστες. Η κίνηση αυτή ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις της Apple να παρακάμψει τη συμμόρφωση σε Νότια Κορέα και Ολλανδία. Το Digital Markets Act (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την προσποίηση, η οποία είναι ουσιαστικά η αναδημιουργία των προμηθειών της Apple. Παροτρύνουμε έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει γρήγορα και άμεσα για να αποτρέψει την Apple από το να επιβάλει παρόμοιες προμήθειες, οι οποίες απαγορεύονται σύμφωνα με το DMA.