Η λάβα κατάπιε σπίτια στην Ισλανδία (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ξύπνησε ρήγμα μετά από 800 χρόνια
17 Ιανουαρίου 2024 12:11
Η λάβα κατάπιε σπίτια στην Ισλανδία (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή, καυτή λάβα “κατάπιε” αρκετά σπίτια στην παράκτια πόλη Grindavik στην Ισλανδία, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Reykjavik, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των ειδικών πως ένα τεκτονικό ρήγμα το οποίο παρέμενε ανενεργό για 800 χρόνια, έχει πλέον ξυπνήσει. Ευτυχώς η πόλη είχε εκκενωθεί από τον προηγούμενο μήνα.

Η έκρηξη ηφαιστείου της Κυριακής είναι η πέμπτη σε λιγότερα από τρία χρόνια στη χερσόνησο Reykjanes.

Μετά από οκτώ αιώνες παντελούς παύσης της επιφανειακής δραστηριότητας, περάσαμε σε μία νέα φάση αποκόλλησης των πλακών η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια – ίσως και δεκαετίες. – Patrick Allard, ηφαιστειολόγος του Institut de Physique du Globe de Paris

Οι δύο πιο πρόσφατες εκρήξεις ήταν σύντομες και προηγήθηκε πολύ ήπια σεισμική δραστηριότητα. Αυτό δείχνει πως το μάγμα είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια και είναι έτοιμο να εκραγεί.

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω στο Μεσο-Αντλαντικό ρήγμα, ένα ρήγμα στον πυθμένα του ωκεανού που χωρίζει την ευρασιασιατική και την βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα.

Η πόλη Grindavik έχει χτιστεί πάνω στις ροές λάβας που έλαβαν χώρα πριν 800 χρόνια, κάτι που εγείρει ερωτήσεις για τη λογική της απόφασης να χτιστεί η πόλη στο συγκεκριμένο σημείο. Οι επόμενες εκρήξεις δε θα δώσουν επαρκές χρονικό περιθώριο προειδοποίησης, καθώς οι δύο τελευταίες παρουσίασαν μόλις λίγες ώρες σεισμικής δραστηριότητας. Υπάρχει επίσης το ρίσκο μίας υποθαλάσσιας έκρηξης η οποία θα δημιουργήσει “ένα εκρηκτικό φαινόμενο, απελευθερώνοντας περισσότερη ηφαιστειακή στάχτη”.