Μπορούν τα θηλαστικά εργαστηρίου να αντικατασταθούν από μοντέλα υπολογιστών;

Για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στην έρευνα
13 Ιανουαρίου 2024 10:24
Μπορούν τα θηλαστικά εργαστηρίου να αντικατασταθούν από μοντέλα υπολογιστών;

Το 2019 η Environmental Protection Agency (EPA) των ΗΠΑ δεσμεύθηκε πως θα εξαλείψει τις δοκιμές σε ζώα για τις τοξικολογικές μελέτες μέχρι το 2035 και θα τις αντικαταστήσει με μοντέλα υπολογιστών. Τώρα όμως, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει αυτήν την προσπάθεια και οι δοκιμές σε θηλαστικά θα παραμείνουν το χρυσό στάνταρ για τους ερευνητές.

Η προσπάθεια της EPA αμφισβητήθηκε από την αρχή, καθώς θα είχε επιπτώσεις σε χιλιάδες μελέτες και πειράματα, με τους επιστήμονες να θεωρούν πως τα μοντέλα υπολογιστών δεν ήταν ακόμα αρκετά ανεπτυγμένα να αντικαταστήσουν τα ζώα ως αντικείμενα δοκιμών.

Ωστόσο ο στόχος της EPA δεν έχει χαθεί. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα υπολογιστικά μοντέλα μπορούν αποτελεσματικά να εντοπίσουν την τοξικότητα ορισμένων χημικών και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερα από τα ποντίκια εργαστηρίου. Εξελίξεις στην 3D printing τεχνολογία όπως τα τεχνικά οργανίδια επίσης κερδίζουν έδαφος στην έρευνα των βλαστοκυττάρων.

Η EPA έχει τονίσει όμως πως πρέπει να υπάρχει μία “επιστημονική σιγουριά” πως τα μοντέλα υπολογιστών μπορούν να αντικαταστήσουν τα θηλαστικά στα εργαστήρια πριν να προχωρήσει στην απαγόρευση χρήσης τους.

Tags: