Ο νέος Ryzen APU της AMD κοντράρει σε απόδοση γραφικών μια από τις δημοφιλέστερες Nvidia GPUs

Μοιάζει εξαιρετική πρόταση για budget PCs
04 Ιανουαρίου 2024 14:07
Ο νέος Ryzen APU της AMD κοντράρει σε απόδοση γραφικών μια από τις δημοφιλέστερες Nvidia GPUs

Όπως σας έχουμε μεταφέρει εδώ και καιρό, η AMD ετοιμάζεται πολύ σύντομα να φέρει στην αγορά τους ολοκαίνουργιους APUs της που θα έχουν σύγχρονα ενσωματωμένα γραφικά, RDNA 3 αρχιτεκτονικής. Τώρα, όπως συμβαίνει συχνά λιγο πριν την κυκλοφορία νέου hardware, στο διαδίκτυο διέρευσαν benchmarks που αποκαλύπτουν τι επίπεδα επιδόσεων μπορούμε να περιμένουμε.

Συγκεκριμένα, στη βάση δεδομένων του Geekbench βρέθηκαν δύο τεστ του επερχόμενου Ryzen 5 8600G. Ο APU δοκιμάστηκε στα Vulkan και OpenCL benchmarks του Geekbench 6.2.2, με τα γραφικά του να κοντράρουν την GTX 1060 της Nvidia που παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες κάρτες γραφικών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εκατομμύρια PC gamers.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο Ryzen 5 8600G σκόραρε 30,770 πόντους στο Vulkan benchmark και 24,842 πόντους στο αντίστοιχο OpenCL benchmark. Το Vulkan σκορ είναι καλύτερο από αυτό της GTX 1060 που ανέρχεται σε 30,186, ενώ στο OpenCL ο APU δεν τα πάει τόσο καλά, αφού η κάρτα της Nvidia έχει σκορ 34,507.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα νούμερα του 8600G είναι εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ενσωματωμένα γραφικά. Προφανώς και η GTX 1060 μπορεί να μην είναι η αιχμή της τεχνολογίας πλέον, αλλά σίγουρα η απόδοση είναι αρκετή για παρά πολλά παιχνίδια και ο APU θα είναι ιδανικός για οικονομικά PC Builds, μέχρι κάποιος να αγοράσει αργότερα ανεξάρτητη κάρτα γραφικών.

Μάλιστα, ο 8600G, που ενσωματώνει τα Radeon 760M γραφικά σύμφωνα και με τις δύο καταχωρήσεις, δε θα είναι καν ο καλύτερος APU του νέου lineup της AMD. Η εταιρία αναμένεται να κυκλοφορήσει και τον Ryzen 7 8700G, ο οποίος φημολογείται πως θα έχει την Radeon 780M ως iGPU, με θεωρητικά έως και 50% καλύτερη απόδοση.