Ερευνητές εκπαίδευσαν AI που παραβιάζει άλλες AI

Ξεκίνησαν τα “AI Wars“;
02 Ιανουαρίου 2024 13:57
Ερευνητές εκπαίδευσαν AI που παραβιάζει άλλες AI

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ στη Σιγκαπούρη κατάφεραν να παραβιάσουν όλα τα δημοφιλή AI chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI, το Bard της Google και το Bing Chat της Microsoft, χρησιμοποιώντας άλλες AI.

Αναλυτικότερα, με τα λεγόμενα ‘jailbreaks’ των ερευνητών, τα εν λόγω chatbots μπορούσαν να ανταποκρίνονται και να ολοκληρώνουν όλα τα κακόβουλα αιτήματα, με την ομάδα να δοκιμάζει τα όρια της ηθικής των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs). Η μέθοδος που ανακάλυψαν οι ερευνητές ονομάζεται 'Masterkey' και μπορεί να προσπεράσει όλα τα μέτρα ασφαλείας των προστατευμένων chatbots, ακόμη και αν οι developers καλύψουν τα κενά αργότερα.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στις ικανότητας ενός LLM chatbot να μαθαίνει και να προσαρμόζεται, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε φορέα επίθεσης τόσο για άλλα chatbots όσο και για τον εαυτό του. Έτσι, ακόμη και μια AI με μέτρα ασφαλείας και έναν κατάλογο απαγορευμένων λέξεων/φράσεων-κλειδιών, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της δημιουργίας βίαιου και επιβλαβούς περιεχομένου, το πάντα μπορούν να παρακαμφθούν χρησιμοποιώντας μια άλλη, ειδικά εκπαιδευμένη AI. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να ξεγελάσει το AI chatbot για να παρακάμψει τις λέξεις-κλειδιά της μαύρης λίστας. Μόλις γίνει αυτό, μπορεί να δεχτεί δεδομένα από ανθρώπους για να δημιουργήσει βίαιο, ανήθικο ή εγκληματικό περιεχόμενο.

Η Masterkey μέθοδος του NTU είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική από τα τυπικά prompts που αποσκοπούν σε jailbreaks, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ερευνητές αποκάλυψαν δύο παραδείγματα που χρησιμοποίησαν με τις ειδικά εκπαιδευμένες AIs τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Το πρώτο περιελάμβανε τη δημιουργία μιας περσόνας η οποία δημιουργούσε prompts, προσθέτοντας κενά μετά από κάθε χαρακτήρα για να παρακαμφθεί η λίστα των απαγορευμένων λέξεων. Το δεύτερο έκανε το chatbot να απαντάει υπό μια περσόνα που υποτίθεται ότι στερείται ηθικών περιορισμών.

Η Αχίλλειος πτέρνα όλων των LLMs αποδείχθηκε, λοιπόν, πως είναι τα ίδια τα LLMs. Να σημειωθεί πως η εν λόγω έρευνα έγινε από τον καθηγητή Liu Yang και δύο διδακτορικούς φοιτητές του NTU, τους Deng Gelei και Liu Yi, οι οποίοι συνυπογράφουν τη μελέτη.