Τελικά οι RTX 5000 μπορεί να κυκλοφορήσουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε

Ακόμη και φέτος!
02 Ιανουαρίου 2024 12:39
Τελικά οι RTX 5000 μπορεί να κυκλοφορήσουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε

Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, η Nvidia εξετάζει το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει νωρίτερα τις επερχόμενες RTX 5000 ‘Blackwell’ κάρτες γραφικών της, μεταφέροντας ενδεχομένως την κυκλοφορία τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Η απόφαση αυτή, που βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση, λέγεται ότι συνδέεται άμεσα με τις πωλήσεις της τρέχουσας RTX 4000 σειράς και τον διαφαινόμενο ανταγωνισμό από τις επερχόμενες GPU RDNA 4 της AMD. Η Nvidia θα εστιάσει τις προσπάθειές το στο άμεσο μέλλον στην αντιμετώπιση της χλιαρής υποδοχής της σειράς RTX 4000, αφού οι καταναλωτές έχουν συνδέσει τις συγκεκριμένες GPUs με αντιλήψεις ότι είναι υπερκοστολογημένες και ότι προσφέρουν λιγότερο value for money, σε μια περίοδο που η εταιρία έχει στρέψει την προσοχή της στα AI datacenters.

Πηγές που γνωρίζουν τι συμβαίνει εντός της Nvidia, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικαλείται ο YouTuber Moore's Law is Dead, αναφέρουν ότι οι τάσεις των πωλήσεων μετά την CES 2024 και την κυκλοφορία των RTX 4000 Super μοντέλων θα είναι κρίσιμες για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος κυκλοφορίας των RTX 5000.

Για την ιστορία, οι φήμες σχετικά με τις δυνατότητες της επερχόμενης Blackwell σειράς δείχνουν σημαντικές βελτιώσεις στον αριθμό των πυρήνων, στο εύρος ζώνης της μνήμης, στην κρυφή μνήμη L2 και στη συχνότητα. Παρά τα άλματα αυτά όμως, υπάρχουν και πληροφορίες ότι η συνολική αύξηση των επιδόσεων μπορεί να μην είναι τόσο έντονη όσο είχαμε δει σε προηγούμενες γενιές.

Όπως και να ‘χει, η Nvidia αναμένεται να κάνει τη μετάβαση σε multi-chiplet σχεδιασμό, κάτι που θα φέρει αρκετές αλλαγές, με τα νέα μοντέλα να είναι ενδεχομένως πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Για την ώρα πάντως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη CES και στην ανανέωση της RTX 4000 σειράς με τα Super μοντέλα.