Μία κινεζική εταιρία απειλεί την κυριαρχία της Tesla

Εκρηκτική άνοδος των πωλήσεων
02 Ιανουαρίου 2024 09:49
Μία κινεζική εταιρία απειλεί την κυριαρχία της Tesla

Η κινεζική BYD απειλεί να ρίξει την Tesla από τη θέση του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων. Τη Δευτέρα αποκάλυψε πως έχει πουλήσει 526.000 ηλεκτρικά οχήματα μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, με το Δεκέμβριο να σημειώνει αύξηση πωλήσεων 70%.

Συνολικά μέσα στο 2023, η BYD πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια οχήματα νέας ενέργειας (NEVs), τα οποία συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα. Από αυτά, το 1.6 εκατομμύριο ήταν αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα.

Αναλυτές της βιομηχανίας προβλέπου πως η Tesla πούλησε 483.000 ηλεκτρικά οχήματα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 και 1.82 εκατομμύρια οχήματα στο σύνολο του έτους.

Η BYD ιδρύθηκε το 1995 και έγινε γνωστή ως κατασκευαστής επαναφορτιζόμενων μπαταριών που χρησιμοποιούνταν σε smartphones, laptops και άλλα ηλεκτρονικά, ανταγωνιζόμενη τα πιο ακριβά προϊόντα της Ιαπωνίας. Μπήκε στο χρηματιστήριο το 2002 και εισήλθε στον τομέα των αυτοκινήτων εξαγοράζοντας την κρατική Qinchuan Automobile Company. To 2008, έγινε μέτοχος στην BYD η Berkshire Hathaway του Αμερικανού επενδυτή Warren Buffet.

Οι αναλυτές λένε πως η BYD χρωστάει την τεράστια ανάπτυξή της στην αρχική επιχείρησή της, τις μπαταρίες. Αποτελούν το πιο ακριβό κομμάτι ενός ηλεκτρικού οχήματος και η κατασκευή τους από την ίδια την BYD, γλιτώνει στην εταιρία πολλά χρήματα, τη στιγμή που οι περισσότεροι ανταγωνιστές της βασίζονται σε τρίτους κατασκευαστές για τις μπαταρίες των οχημάτων τους.