Τα ηλιακά πάνελ θα γίνουν η κύρια πηγή ενέργειας της ανθρωπότητας

Νέα μελέτη καταγράφει την αύξησή τους
30 Δεκεμβρίου 2023 11:24
Τα ηλιακά πάνελ θα γίνουν η κύρια πηγή ενέργειας της ανθρωπότητας

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά μοντέλα για να εντοπίσουν σημαντικά γεγονότα στην τεχνολογία και στην οικονομία και οι προσομοιώσεις τους δείχνουν πως τα ηλιακά πάνελ θα γίνουν η κύρια πηγή ενέργειας της ανθρωπότητας. Ακόμα και χωρίς κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, ο κλιματολόγος Femke Nijsse από το Πανεπιστήμιο του Exeter, προβλέπει πως η ηλιακή ενέργεια θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ισοζύγιο ενέργειας μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα.

Ήδη από το 2016, η ηλιακή ενέργεια έγινε η φθηνότερη πηγή ενέργειας σε περισσότερες από 60 χώρες. Το 2020, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε πως η ηλιακή ενέργεια πρόσφερε και επίσημα το φθηνότερο ηλεκτρισμό στην ιστορία, όντας λιγότερο ακριβή από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο στις περισσότερες μεγάλες χώρες. Αν αυτή η μείωση του κόστους συνεχιστεί, η έρευνα δείχνει πως η ηλιακή ενέργεια θα γίνει φθηνότερη από κάθε άλλη εναλλακτική μέσα σε μία με δύο δεκαετίες.

Το 2020, τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν πάνω από το 60% του ηλεκτρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μοντέλα προβλέπουν πως μέχρι το 2050, αυτό το ποσοστό θα πέσει στο 21% και η ηλιακή ενέργεια θα αποτελεί το 56% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού παγκοσμίως.

Το μεταίχμιο των ανανεώσιμων πηγών στον τομέα της ενέργειας είναι προ των πυλών ή μπορεί ακόμα και να έχει παρέλθει και οι πολιτικές και οικονομικές σφαίρες πρέπει να προετοιμαστούν για μία ταχεία μετάβαση που θα διαταράξει αυτά που ξέραμε. Λόγω της εξέλιξης του κόστους της τεχνολογίας και της εφαρμογής της, η ανάλυσή μας προσφέρει ποσοτικά, εμπειρικά δεδομένα από πρόσφατες και ιστορικές τάσεις, όπου το μεταίχμιο της ηλιακής ενέργειας έχει περάσει. Αυτό δείχνει πως η ηλιακή κυριαρχία δεν είναι απλά εφικτή αλλά πιθανή.

Οι ερευνητές θεωρούν πως οι κυβερνήσεις, αντί να προσφέρουν κίνητρα για την ηλιακή ενέργεια, πρέπει να επικεντρωθούν στο να ανοίξουν το δρόμο για να κάνουν αυτήν την αναπόφευκτη μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται.

Η έρευνα αναγνωρίζει και τα πιθανά εμπόδια σε αυτήν τη μετάβαση. Μπορεί να είναι η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, η αυξανόμενη εξάρτηση από πολύτιμα μέταλλα όπως το αλουμίνιο και η πολιτική αντίσταση από τη φθίνουσα βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.