Η Amazon ποντάρει στο υδρογόνο για καύσιμο στα οχήματά της

Και κάνει σχέδια για να το εντάξει πλήρως στον στόλο της
29 Δεκεμβρίου 2023 11:48
Η Amazon ποντάρει στο υδρογόνο για καύσιμο στα οχήματά της

H Amazon ποντάρει αρκετά στο υδρογόνο ως την πιο βιώσιμη επιλογή καυσίμου για τα οχήματα στις γιγαντιαίες αποθήκες της τόσο στις ΗΠΑ όσο και ανά τον κόσμο. Για να προχωρήσουν τα πλάνα της όμως πρέπει πρώτα να καθαρίσει την δική της παραγωγή υδρογόνου για αυτό και έκανε το πρώτο βήμα όσον αφορά την παραγωγή του δικού της υδρογόνου στα κέντρα εφοδιασμού της. 

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός του λιανεμπορίου συνεργάστηκε με την Plug Power, γνωστή εταιρία στον χώρο των βιώσιμων καυσίμων, για την εγκατάσταση του πρώτου της ηλεκτρολύτη, δηλαδή μιας μονάδας που μπορεί να διασπάσει μόρια νερού για την παραγωγού υδρογόνου. Ο πρώτος εγκαταστάθηκε στο κέντρο εφοδιασμού στην Aurora του Κολοράντο.

Αυτός ο ηλεκτρολύτης θα μπορεί να παράγει καύσιμα για περίπου 225 περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα στο εν λόγω κέντρο εφοδιασμού, με την Plug Power να αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μέχρι και 400 τέτοια περονοφόρα οχήματα που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου. Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη από πλευράς Amazon να παράγει το δικό της υδρογόνο δίπλα ακριβώς από τα κέντρα διαλογής και εφοδιασμού της και είναι πολύ πιθανό να το συνεχίσει και σε άλλες περιοχές. 

"Η επιτόπια παραγωγή θα καταστήσει τη χρήση υδρογόνου ακόμη πιο ενεργειακά αποδοτική για ορισμένες περιοχές και τύπους εγκαταστάσεων", δήλωσε ο Asad Jafry, διευθυντής της παγκόσμιας οικονομίας υδρογόνου της Amazon, σε δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε χθες η εγκατάσταση του πρώτου ηλεκτρολύτη. "Το υδρογόνο είναι ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να απεξαρτήσουμε τις δραστηριότητές μας από τον άνθρακα μέχρι το 2040".