Το μυστηριώδες διαστημικό σκάφος της Κίνας ακολουθείται από 6 άγνωστα αντικείμενα

Πέπλο μυστηρίου γύρω από το Shenlong
22 Δεκεμβρίου 2023 10:25
Το μυστηριώδες διαστημικό σκάφος της Κίνας ακολουθείται από 6 άγνωστα αντικείμενα

Το επαναχρησιμοποιούμενο, ρομποτικό, διαστημικό σκάφος της Κίνας, Shenlong, βρίσκεται για τρίτη φορά σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και αυτή τη φορά, προκάλεσε το ενδιαφέρον ερασιτεχνών αστρονόμων, αφού εντοπίστηκαν έξι άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα να το ακολουθούν.

Το μυστηριώδες πειραματικό σκάφος των Κινέζων εκτοξεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου από το Jiuquan Satellite Launch Center με έναν Long March 2F πύραυλο. Οι αστρονόμοι εντόπισαν εκπομπές ραδιοκυμάτων από τα μικρά αντικείμενα που το ακολουθούσαν σε τροχιά και μερικοί υποθέτουν πως πρόκειται για δορυφόρους που απελευθερώθηκαν από το σκάφος με σκοπό να το παρακολουθούν, όπως οι δορυφόροι Banxing που είχαν χρησιμοποιηθεί στις προηγούμενες αποστολές για να στέλνουν στη Γη εικόνες του Shenlong.

Τα έξι αντικείμενα κατηγοριοποιήθηκαν από την κοινότητα που παρακολουθεί τους δορυφόρους ως OBJECT A έως F. Οι εκπομπές ραδιοκυμάτων από κάθε αντικείμενο παρουσιάζουν ένα εύρος σημάτων, μερικά από τα οποία μεταφέρουν και πληροφορία.

Το σήμα του OBJECT A θυμίζει προηγούμενα σήματα του διαστημικού σκάφος, με την έννοια πως το σήμα είναι διαμορφωμένο με περιορισμένα δεδομένα. Αντίθετα, τα OBJECT D και E δεν περιέχουν δεδομένα. Σε αντίθεση με προηγούμενες αποστολές, τα σήματα είναι περιοδικά και αυτό ανάγκασε τους παρατηρητές να συνεργαστούν σε διάστημα αρκετών ημερών για να πάρουν πληροφορίες.

Μπορεί οι ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλο τον κόσμο να μοιράζονται πληροφορίες προσπαθώντας να καταλάβουν το σκοπό του μυστηριώδους διαστημικού σκάφους της Κίνας, αλλά θεωρείται σίγουρο πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν σιωπηλά, καθώς και αυτοί διαθέτουν το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό σκάφος X-37B το οποίο μοιάζει αρκετά με το Shenlong. Μία νέα δοκιμαστική πτήση του X-37B αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου.

Tags: