Η Apple αποσύρει εκτάκτως τα Watch Series 9 και Watch Ultra 2 στις ΗΠΑ

Νομικός εφιάλτης για την εταιρία
19 Δεκεμβρίου 2023 08:50
Η Apple αποσύρει εκτάκτως τα Watch Series 9 και Watch Ultra 2 στις ΗΠΑ

Σε μια ανακοίνωση που θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά των smartwatches προέβη η Apple, η οποία επιβεβαιώσε πως θα χρειαστεί εκτάκτως να αποσύρει από την αγορά τα νεότερα μοντέλα της, τα Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra 2. Η απόφαση αυτή αφορά για αρχή μόνο τις ΗΠΑ και θα ισχύει από τις 21 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα της Apple και από τις 24 Δεκεμβρίου στα σημεία λιανικής πώλησης.

Φυσικά, θα αναρωτιέστε γιατί συνέβη αυτό. Ο λόγος είναι μια διαμάχη για πατέντες που αφορούν την τεχνολογία του αισθητήρα που διαθέτουν αυτά τα ρολόγια για να μετράνε το οξυγόνο του αίματος.

Η ρίζα του ζητήματος έγκειται σε μια απόφαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC), η οποία έκρινε υπέρ της Masimo, μιας εταιρίας ιατρικής τεχνολογίας. Η Masimo ισχυρίστηκε ότι η Apple παραβίασε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της που σχετίζονται με τον αισθητήρα παρακολούθησης του οξυγόνου του αίματος SpO2 που είναι ενσωματωμένος σε αυτά τα smartwatch μοντέλα.

Η Apple εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της ITC, η οποία εκδόθηκε αρχικά τον Οκτώβριο, και διερευνά διάφορες νομικές και τεχνικές επιλογές για να διασφαλίσει τη συνεχή διαθεσιμότητα αυτών των Apple Watch μοντέλων στην αγορά των ΗΠΑ. Η εταιρία έχει τονίσει τα σημαντικά χαρακτηριστικά υγείας, ευεξίας και ασφάλειας που προσφέρουν αυτές οι συσκευές και επισήμανε πως είναι αφοσιωμένη στην επιστροφή τους στους πελάτες των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, το δημοσιογραφικό μέσο Bloomberg μεταφέρει πως η Apple παλεύει εσωτερικά για να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάποιο software update που θα λύσει το νομικό θέμα, αλλά δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο να μην είναι καν εφικτό.

Η απόφαση της ITC επηρεάζει μόνο τις πωλήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτρέποντας στην Apple να συνεχίσει την πώληση αυτών των μοντέλων σε άλλες παγκόσμιες αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλοι λιανοπωλητές, όπως η Amazon, μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν τα επηρεαζόμενα μοντέλα μέχρι την προθεσμία της 25ης Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό το σημείο, όλες οι εισαγωγές των Watch Series 9 και Watch Ultra 2 στις ΗΠΑ θα απαγορεύονται.

Η Apple διευκρίνισε ότι η απόφαση επηρεάζει αποκλειστικά τις συσκευές που είναι εξοπλισμένες με τον αισθητήρα οξυγόνου αίματος, αφήνοντας ανεπηρέαστο το Apple Watch SE, το οποίο δεν διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Οι υπάρχουσες συσκευές που έχουν ήδη πωληθεί με τον αισθητήρα SpO2 θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν κανονικά και η Apple θα διατηρήσει τη συνεχή υποστήριξη για περιπτώσεις σέρβις, επισκευής ή εγγύησης που σχετίζονται με μονάδες που πωλήθηκαν πριν από την προθεσμία της 25ης Δεκεμβρίου.