Windows 10: Η Microsoft θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες μετά από αυτή την ημερομηνία!

Απίστευτο, κι όμως αληθινό
05 Δεκεμβρίου 2023 22:53
Windows 10: Η Microsoft θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες μετά από αυτή την ημερομηνία!

Σε μια αναπάντεχη ανακοίνωση προέβη η Microsoft, η οποία τώρα έκανε γνωστό πως θα χρεώνει τους εκατομμύρια χρήστες των Windows 10 που θέλουν updates και μετά το πέρας της επίσημης ημερομηνίας υποστήριξης. Πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του λειτουργικού συστήματος όσον αφορά τους απλούς καταναλωτές.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι τα Windows 10 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας από τη Microsoft μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου του 2025. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας δε θα κυκλοφορούσαν ποτέ ξανά updates, κάτι που σημαίνει πως το λειτουργικό μπορεί να γίνει ευάλωτο σε διάφορα νέα κενά ασφαλείας που ίσως ανακαλυφθούν.

Παρόλα αυτά, η Microsoft ανακοίνωσε τώρα πως τελικά θα υπάρχουν updates και μετά τον Οκτώβριο του 2025, μόνο που δε θα είναι δωρεάν! Αντιθέτως, όσοι χρήστες δε θέλουν να κάνουν τη μετάβαση στα Windows 11 και φοβούνται για πιθανές απειλές ασφαλείας, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για τη συνδρομητική υπηρεσία Extended Security Updates (ESU).

Φυσικά, όποιος θέλει να το ρισκάρει, μπορεί να συνεχίσει να χρησημοποιεί τα Windows 10 και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Για την ώρα, η τιμολόγηση του προγράμματος δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά ο αμερικανικός κολοσσός έκανε διάφορες άλλες διευκρινήσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Το ESU πρόγραμμα για τα Windows 10 θα περιλαμβάνει κρίσιμες ή/και σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας. Τα updates αυτά δεν θα περιλαμβάνουν νέες λειτουργίες, ενημερώσεις που δε σχετίζονται με την ασφάλεια, χαρακτηριστικά που ζητάνε οι πελάτες ή αλλαγές σχεδιασμού. Επίσης, δεν θα διατίθεται τεχνική υποστήριξη πέραν των ενημερώσεων του ESU.

Εάν είστε μεμονωμένος καταναλωτής ή οργανισμός που επιλέγει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Windows 10 μετά τη λήξη της υποστήριξης στις 14 Οκτωβρίου 2025, θα έχετε τη δυνατότητα να εγγράψετε τον υπολογιστή σας στο επί πληρωμή πρόγραμμα εκτεταμένων ενημερώσεων ασφαλείας (ESU).

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αυτό υπήρχε και για παλιότερες εκδόσεις των Windows, αλλά μόνο για επιχειρηματικούς πελάτες. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Microsoft αποφασίζει να το διαθέσει και για απλούς καθημερινούς χρήστες.

Πιθανότατα ο λόγος είναι η τρομερή δημοφιλία που απολαμβάνουν ακόμη τα Windows 10. Παρόλο που έχουν προστεθεί πολλά νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες στα Windows 11, εκατομμύρια κόσμος ακόμη εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρία είχε αποφασίσει να κάνει και μια ακόμη εξαίρεση για τα Windows 10, προσθέτοντας και στην παλιότερη έκδοση την Copilot AI, ενώ θεωρητικά τα feature updates των Windows είχαν σταματήσει εδώ και καιρό.