Αυτό το κεραμικό αντικείμενο μπορεί να αποθηκεύσει 10.000 terabytes (ΒΙΝΤΕΟ)

Επαναστατική τεχνολογία από την Cerabyte
05 Δεκεμβρίου 2023 11:05
Αυτό το κεραμικό αντικείμενο μπορεί να αποθηκεύσει 10.000 terabytes (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Cerabyte αποκάλυψε μία καινοτομία στον τομέα της αποθήκευσης των δεδομένων η οποία βασίζεται σε κεραμική τεχνολογία. Η εταιρία θέλει να διαταράξει τη βιομηχανία αποθήκευσης δεδομένων τα επόμενα χρόνια, σκοπεύοντας να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς SSDs και σκληρούς δίσκους, με αυτά τα τετράγωνα μέσα που χωράνε στην παλάμη του χεριού και αποτελούνται από σύνθεση κεραμικού υλικού και γυαλιού, ικανά να αποθηκεύσουν 10.000TB δεδομένων.

Το καινοτόμο σύστημα έχει πολλά επίπεδα ειδικού κεραμικού υλικού, με μία γυάλινη βάση παρόμοια με το Gorilla Glass, 300 μικρομέτρων σε πάχος. Η εγγραφή των δεδομένων φτάνει εντυπωσιακές ταχύτητες Gbps, ενώ η πυκνότητα των επιφανειών καλύπτει ένα TB ανά τετραγωνικό εκατοστό, τη στιγμή που οι σκληροί δίσκοι προσφέρουν πυκνότητα μόλις 0.02TB ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Το λεπτό, σκοτεινό κεραμικό υλικό είναι ουσιαστικά το μέσο αποθήκευσης και φυλάσσεται σε μία ρομποτική βιβλιοθήκη. Τα δεδομένα εγγράφονται και διαβάζονται μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια δέσμες laser, οι οποίες δημιουργούν σχέδια στο μέσο σε κλίμακα νανομέτρων.

Η Cerabyte ισχυρίζεται πως το σύστημα είναι πολύ αποδοτικό ενεργειακά και έχει διάρκεια ζωής 5.000 χρόνια λόγω της αντοχής των κεραμικών υλικών. Η εταιρία αναμένεται να φέρει σε κλίμακα παραγωγής τη νέα τεχνολογία, με στόχο να καταστήσει απαρχαιωμένα τα παραδοσιακά μέσα αποθήκευσης μέχρι το 2030.

Tags: