Η Ευρώπη βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση δεδομένων από ΗΠΑ

Τεράστιο πλήγμα για τις αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας
07 Οκτωβρίου 2015 06:50
Η Ευρώπη βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση δεδομένων από ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει τους νόμους που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση δεδομένων χρηστών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη δέσμη νόμων ονομάζεται “Safe Harbor” και επιτρέπει σε εταιρίες τεχνολογίας όπως το Facebook και τη Microsoft, να μεταφέρουν δεδομένα χρηστών μεταξύ των data centers τους, αρκεί να εγγυώνται ένα “επαρκές επίπεδο ασφαλείας”.

Για να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση προηγήθηκε μια δικαστική υπόθεση του Max Schrems, ενός αυστριακού ακτιβιστή υπέρ της ιδιωτικότητας, κατά του Facebook στην Ιρλανδία, με την κατηγορία πως τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της NSA είχαν παραβιάσει την ιδιωτικότητα του. Και ενώ τα Ιρλανδικά δικαστήρια απέρριψαν την υπόθεση επικαλούμενα το Safe Harbor, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Schrems και πως η μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ μπορεί να διακοπεί από “αρχές προστασίας δεδομένων”, ενώ αναγκάζει τις Ιρλανδικές αρχές να επανεξετάσουν την υπόθεση και να αποφασίσουν αν η μεταφορά δεδομένων πρέπει να διακοπεί, εφόσον δεν προσφέρεται το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας.

Αυτή η απόφαση ακυρώνει ουσιαστικά τη συμφωνία του Safe Harbor, ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά πως χρησιμοποιούν μέσα παρακολούθησης αδιακρίτως, λέγοντας πως έχει χρησιμοποιηθεί το PRISM μόνο για συλλογή δεδομένων για συγκεκριμένους στόχους και όχι μαζικά.

Το Facebook σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως “αυτή η υπόθεση δεν έχει να κάνει με το Facebook. Ο ίδιος ο εισαγγελέας δήλωσε πως το Facebook δεν έκανε κάτι κακό. Το θέμα είναι ένας από τους μηχανισμούς που το Ευρωπαϊκό δίκαιο περιέχει για τις διατλαντικές συναλλαγές. Το Facebook όπως και χιλιάδες Ευρωπαϊκές εταιρίες, βασίζεται σε μεθόδους που ορίζει η Ε.Ε. για να μεταφέρει νόμιμα δεδομένα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, εκτός του Safe Harbor. Είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν αξιόπιστες μέθοδοι για νόμιμες μεταφορές δεδομένων και να λύσουν οποιαδήποτε προβλήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια”.