Πούτιν: Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Δύση να έχει το μονοπώλιο στην AI

Έρχεται νέα στρατηγική από τη Ρωσία
27 Νοεμβρίου 2023 09:46
Πούτιν: Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Δύση να έχει το μονοπώλιο στην AI

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως δεν μπορεί να επιτραπεί στη Δύση να έχει το μονοπώλιο στη σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης και τόνισε πως χρειάζεται μία πολύ πιο τολμηρή στρατηγική από τη Ρωσία για την ανάπτυξη της AI.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι ηγέτες στην ανάπτυξη της AI σήμερα και πολλοί ερευνητές και παγκόσμιοι ηγέτες θεωρούν πως η AI θα μεταμορφώσει τον κόσμο και θα φέρει την επανάσταση στην κοινωνία, με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό που έκαναν οι υπολογιστές τον 20ο αιώνα.

Η Μόσχα έχει τις δικές της φιλοδοξίες για να γίνει και αυτή μία AI υπερδύναμη, αλλά ο πόλεμος με την Ουκρανία ανάγκασε πολλούς ταλαντούχους ειδικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των κυρώσεων της Δύσης στις εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο για την AI στη Μόσχα, ο Πούτιν παραδέχτηκε πως η απαγόρευση της AI είναι αδύνατη, παρά τους ηθικούς προβληματισμούς και τις κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να φέρει.

Δεν μπορείς να απαγορεύσεις κάτι τέτοιο. Αν την απαγορεύσουμε, τότε θα αναπτυχθεί κάπου αλλού και εμείς θα μείνουμε πίσω.

Ο Πούτιν σημείωσε πως ορισμένα Δυτικά συστήματα online αναζήτησης και μερικά μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, αγνοούν ή ακόμα και ακυρώνουν τη ρωσική γλώσσα και πολιτισμό. Αυτοί οι Δυτικοί αλγόριθμοι, είπε, ουσιαστικά πιστεύουν πως η Ρωσία δεν έχει υπάρξει.

Φυσικά, το μονοπώλιο και η κυριαρχία τέτοιων συστημάτων, ξένων συστημάτων, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Σε όλες τις πλευρές της ζωής, η ανθρωπότητα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ύπαρξή της. Στο πολύ κοντινό μέλλον, ως ένα πρώτο βήμα, θα υπογραφεί προεδρικό διάταγμα για μία νέα εκδοχή της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η νέα αυτή στρατηγική θα φέρει σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs). Ο Πούτιν είπε πως οι ερευνητές θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπερυπολογιστές, οι ικανότητες των οποίων θα βελτιωθούν κατά τάξεις μεγέθους, ενώ θα βελτιωθεί και η επιστημονική εκπαίδευση πάνω στην AI. Στο πλαίσιο αυτό θα αλλαχθούν νόμοι, θα ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και θα διασφαλιστεί πολύ μεγαλύτερη επένδυση για την ανάπτυξη της AI.