Laika: Το πρώτο σκυλί του διαστήματος αναβιώνεται ως ρομπότ

Ο σύντροφος του αστροναύτη
27 Νοεμβρίου 2023 09:23
Laika: Το πρώτο σκυλί του διαστήματος αναβιώνεται ως ρομπότ

Η Laika ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που έστειλε η ανθρωπότητα στο διάστημα την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και το πρώτο που κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Το αδέσποτο που συλλέχθηκε από τους δρόμους της Μόσχας, εκτοξεύτηκε με τον Sputnik 2 το 1957, αλλά επειδή η τεχνολογία για επανείσοδο στην ατμόσφαιρα δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί, η κατάληξή της ήταν μοιραία. Πέθανε μαρτυρικά από υπερθέρμανση μερικές ώρες μετά την εκτόξευση κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιφοράς γύρω από τον πλανήτη.

Σήμερα αναβιώνεται ως ρομπότ από το σχεδιαστή Jihee Kim, ο οποίος δημιούργησε μία AI έκδοση της Laika για να βοηθήσει τους αστροναύτες να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά του διαστήματος. Ωστόσο, πέρα από τη χρησιμότητα ως κατοικίδιο, η Laika μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καταστάσεις ανάγκης, καθώς και για την παρακολούθηση της υγείας των αστροναυτών στο διαστημικό σκάφος.

Είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο για να αντέχει τις σκληρές συνθήκες του διαστήματος, ενώ ενσωματώνει διάφορους αισθητήρες για αναγνώριση αντικειμένων και ανθρώπων. Διαθέτει θερμικές κάμερες, κάμερες βάθους πεδίου, υπερηχητικούς αισθητήρες και αισθητήρες ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι αισθητήρες παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στην αναγνώριση των συναισθημάτων των αστροναυτών τα οποία εκφράζονται στη φυσιολογία τους.

Μελλοντικές αναβαθμίσεις μπορούν να προσθέσουν φακούς μικτής πραγματικότητας, παρέχοντας στους χρήστες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις δραστηριότητες της Laika. Η εμφάνισή της είναι αρκετά φιλική, ενώ διαθέτει ένα ελαστικό χερούλι στην πλάτη της για να επιτρέπει στους αστροναύτες να τη μετακινούν με ευκολία αν χρειάζεται ή να τη φορτώνουν με μικρά αντικείμενα.

Αν και προς το παρόν αποτελεί απλά ένα concept, η ανάπτυξή της θα οδηγήσει σε μία καινοτόμα προσέγγιση για την εκπλήρωση των συναισθηματικών αναγκών των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημικών αποστολών.