Τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει το διαβήτη μέσω ανάλυσης φωνής

Σε μόλις 10 δευτερόλεπτα
19 Νοεμβρίου 2023 11:43
Τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει το διαβήτη μέσω ανάλυσης φωνής

H Klick Labs μέσα από μία νέα έρευνα, επέδειξε την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ανιχνεύει το διαβήτη τύπου 2 μέσω ανάλυσης φωνής. Στην έρευνα, αναλύθηκαν οι φωνητικές καταγραφές των συμμετεχόντων και η τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε 89% ακρίβεια στην ανίχνευση του διαβήτη στις γυναίκες και 86% στους άντρες.

Η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη φωνή ατόμων με διαβήτη και χωρίς. Η νέα τεχνολογία έχει τη δυναμική να φέρει την επανάσταση στις εξετάσεις διαβήτη στην ιατρική κοινότητα, εξαλείφοντας την ανάγκη για τις παραδοσιακές χρονοβόρες και κοστοβόρες μεθόδους ανίχνευσης.

Στη μελέτη, 267 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, έκαναν φωνητικές εγγραφές φράσεων στο smartphone τους, έξι φορές τη μέρα για περίοδο δύο εβδομάδων. Αναλύθηκαν πάνω από 18.000 αρχεία τα οποία είχαν 14 ξεχωριστά ακουστικά χαρακτηριστικά που διέφεραν από ανθρώπους που δεν έπασχαν από διαβήτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη μέσω επεξεργασίας σήματος, μπόρεσε να ανιχνεύσει αυτές τις αχνές παραλλαγές στη φωνή, κάτι που δεν μπορεί να διαχωρίσει το ανθρώπινο αυτί.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η φωνητική τεχνολογία μπορεί να κάνει την έγκαιρη διάγνωση προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο και με πολύ μικρότερο κόστος. Το επόμενο βήμα των Klick Labs είναι να αναπαράγουν τη μελέτη και να επεκτείνουν τη φωνητική ανάλυση για να εντοπίσουν και άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η υπέρταση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.