Google Chrome: Έρχεται το τέλος για χιλιάδες επεκτάσεις

Μέσα στο 2024
17 Νοεμβρίου 2023 11:22
Google Chrome: Έρχεται το τέλος για χιλιάδες επεκτάσεις

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Google, χιλιάδες επεκτάσεις του Chrome αναμένεται να αχρηστευθούν στο άμεσο μέλλον, αφού η εταιρία θα σταματήσει να υποστηρίζει την παλιότερη Manifest V2 πλατφόρμα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, θέλοντας να κάνει την εμπειρία των χρηστών ασφαλέστερη, η Google έφερε στο προσκήνιο το 2020, μια νέα πλατφόρμα για τις επεκτάσεις του πασίγνωστού προγράμματος περιήγησής της. Ωστόσο, πολλά χαρακτηριστικά έλειπαν από το λεγόμενο Manifest V3, το οποίο για παράδειγμα δε θα μπορούσε να υποστηρίξει ad blockers, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως προ-μελετημένη κίνηση από τον αμερικανικό κολοσσό.

Τώρα, η Google πήρε το χρόνο της, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του Manifest V3 και του Manifest V2, με την προσθήκη διάφορων σημαντικών χαρακτηριστικών, όπως τα Offscreen Documents, το νέο User Scripts API, κ.α. Αντί λοιπόν να εφαρμοστεί το αρχικό πλάνο που ήθελε τα παλιά extensions του Chrome να αποσύρονται εντός του 2023, πλέον τα σχέδια της εταιρίας έχουν ως τελική διορία τον Ιούνιο του 2024.

Μέσα από την έκδοση 127 που αναμένεται να καταφθάσει το καλοκαίρι του επόμενου έτους, ο Chrome θα υποστηρίζει μόνο επεκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τη νέα πλατφόρμα. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

Αναμένουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να παρατηρήσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις αλλαγές στο pre-stable κανάλι πριν επεκτείνουμε το rollout στο stable κανάλι του Chrome, όπου επίσης θα γίνει σταδιακή μετάβαση με την πάροδο του χρόνου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα δεδομένα που συλλέγονται και κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, θα σας ενημερώνουμε για την πρόοδό μας.

Tags: