Οι RTX 5000 της Nvidia θα φέρουν τεράστιο άλμα στη μνήμη – Νέα στοιχεία

Χάρη στη μετάβαση στην GDDR7 τεχνολογία
16 Νοεμβρίου 2023 16:23
Οι RTX 5000 της Nvidia θα φέρουν τεράστιο άλμα στη μνήμη – Νέα στοιχεία

Μπορεί οι SUPER εκδόσεις των RTX 4000 να είναι οι αμέσως επόμενες κάρτες γραφικών που θα δούμε από την Nvidia στις αρχές του επόμενου έτους, ωστόσο ταυτόχρονα η εταιρία συνεχίζει τη δουλειά πάνω στα επόμενης γενιάς μοντέλα της.

Κάπως έτσι, ο γνωστός leaker @kopite7kimi έφερε τώρα στα φώτα της δημοσιότητας μερικές νέες πληροφορίες που κατάφερε να μάθει για την επερχόμενη GB202, η οποία είναι υποτίθεται η GPU που θα αξιοποιεί η RTX 5090. Περνώντας σε λεπτομέρειες, ενώ ο leaker πίστευε ότι η κάρτα θα έχει 512-bit bus, πλέον έχει ενδείξεις πως η μνήμη της θα διαθέτει τελικά 384-bit bus.

Βέβαια, αυτή η αβέβαιη πληροφορία δε σημαίνει πως η κάρτα δε θα προσφέρει μεγάλο άλμα σε σχέση με την τωρινή RTX 4090 που και αυτή έχει 384-bit bus. Η νέα γενιά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έρχεται με GDDR7 τεχνολογία, όπως τόνισε ξανά ο leaker. Η πρώτη έκδοση των GDDR7 chips αναμένεται να έχει αστραπιαίες ταχύτητες 32Gbps, την ώρα που θα καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργει σε standby λειτουργία και θα έχουν μικρότερο operating voltage γενικότερα.

Η προαναφερθέντα ταχύτητα αντιστοιχεί σε τεράστιο άλμα σε σχέση με τις τωρινές GDDR6X μνήμες των 21Gbps. Έτσι, ακόμη και με το ίδιο bus των 384-bit, η RTX 5090 θα μπορεί θεωρητικά να φτάσει το 1.5TB/s σε bandwidth. Το άλμα σε σχέση με την RTX 4090 είναι περίπου 50%!

Φυσικά, η αύξηση στην ταχύτητα της μνήμης δεν μεταφράζεται ακριβώς και σε αντίστοιχη αύξηση στην ωμή επεξεργαστική ισχύ και τα FPS, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο. Αν αναλογιστούμε λοιπόν πως η RTX 5090 θα έχει και πιο αποδοτική αρχιτεκτονική, ενδεχομένως αρκετούς περισσότερους πυρήνες και ταυτόχρονα 50% ταχύτερη μνήμη και όποια νέα AI τεχνολογία έχει στα σκαριά η Nvidia, το άλμα θα είναι μάλλον γιγαντιαίο!