Ανατροπή για το ad block στο YouTube; Η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια!

Έγινε ποινική δίωξη κατά της Google
13 Νοεμβρίου 2023 10:02
Ανατροπή για το ad block στο YouTube; Η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια!

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, από τις αρχές του καλοκαιριού η Google ξεκίνησε να εφαρμόζει μέτρα για τον περιορισμό των ad blockers στο YouTube. Μετά τις επιτυχημένες δοκιμές των προηγούμενων μηνών, η εταιρία αποφάσισε τελικά να ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια μέσα στο Νοέμβριο για να μπλοκάρει όλους τους χρήστες που χρησιμοποιούν ad blockers. Τώρα, όμως, φαίνεται πως η πρωτοβουλία μπορεί να στείλει την εταιρία στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η δημοφιλής video streaming υπηρεσία μπορεί ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη μέχρι και με ποινική δίωξη στην Ιρλανδία για υποτιθέμενη κατασκοπεία των χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ειδικότερα, μια καταγγελία μόλις υποβλήθηκε από τον Alexander Hanff, έναν σύμβουλο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το YouTube παραβιάζει τους νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και εφαρμογές, εκτελώντας scripts για τον εντοπισμό των ad-blocking browser plug-ins, χωρίς να έχει υποτίθεται το δικαίωμα να «σκαλίσει» τον browser του χρήστη.

Ο Hanff είχε καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν καταγγελία κατά της Meta για παρόμοιο λόγο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να επιβάλουν την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, η οποία απαιτεί από τους ιστότοπους να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των χρηστών πριν συλλέξουν ή επεξεργαστούν τα δεδομένα τους.

Ο Hanff παραλληλίζει αυτό που κάνει το YouTube για να ανιχνεύσει αν υπάρχει ad-block με λογισμικό κατασκοπείας, καθώς ψάχνει τη συσκευή του χρήστη χωρίς τη γνώση ή την εξουσιοδότησή του και παρακολουθεί τη συμπεριφορά του στο διαδίκτυο. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό συμβαίνει ακόμη και αν κάποιος έχει ενεργοποιήσει την επιλογή Do Not Track (DNT) στο πρόγραμμα περιήγησής του, η οποία θα έπρεπε να σηματοδοτεί στο YouTube την προτίμησή του ότι δεν επιθυμεί καμία παρακολούθηση.

Η υπόθεση του Hanff ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει και δικούς της αυστηρούς νόμους για τέτοια θέματα, οι οποίοι καθιστούν αδίκημα την πρόσβαση σε πληροφορίες του χρήστη με παραβίαση των μέτρων ασφαλείας ή χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση. Φυσικά, είναι ακόμη αρχή για να δούμε ποια τροπή θα πάρει η υπόθεση, αλλά η καταγγελία του Hanff θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τόσο το YouTube όσο και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, αναγκάζοντάς τους να είναι πιο αυστηροί με τις πρακτικές προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον στην Ιρλανδία και στην ευρύτερη ΕΕ.

Tags: