Η Ιαπωνία απέκτησε καινούριο νησί μετά από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η δύναμη της φύσης
09 Νοεμβρίου 2023 10:11
Η Ιαπωνία απέκτησε καινούριο νησί μετά από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στα ανοιχτά της ακτής της Ιαπωνίας, στις νήσους Ogawasara, μία ισχυρή υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου ξεκίνησε με κάθετη εκτόξευση μάγματος ψηλά, πάνω από την επιφάνεια των κυμάτων και κατέληξε στη δημιουργία ενός νέου νησιού. Όλα αυτά τα υλικά που εκτοξεύτηκαν έπεσαν πάλι στον ωκεανό έως ότου ήταν αρκετά ψηλά για να βγουν από την επιφάνεια.

Η νέα έκταση γης βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο και απέχει λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο, από το νησί Ίβο Τζίμα, το περίφημο πεδίο μάχης μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο σήμερα είναι ακατοίκητο.

Το νέο νησί έχει διάμετρο δύο χιλιόμετρα, αλλά η δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχίζεται και η έκτασή του αναμένεται να αυξηθεί λίγο ακόμα. Παραμένει το ερώτημα πόση από την επιφάνεια του νησιού θα παραμείνει στο χρόνο, καθώς οποιαδήποτε επιφάνεια δεν έχει στερεοποιηθεί από τη ροή της λάβας θα διαβρωθεί και θα παρασυρθεί από τον ωκεανό.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το νέο νησί να ενωθεί με την Ίβο Τζίμα αν η δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχιστεί.

Η συγκεκριμένη περιοχή του ωκεανού έχει ονομαστεί “ο Δακτύλιος της Φωτιάς”, καθώς παράγει συνεχώς εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, ενώ υπάρχουν πολλά ρήγματα στον πυθμένα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο υποθαλάσσια ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι ανενεργά, ενώ αρκετά βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο βάθος για να φτάσει η έκρηξη μέχρι την επιφάνεια, κάτι που δυσκολεύει την παρατήρησή τους.