Ακούστε το νέο κομμάτι των Beatles με τον Τζον Λένον να “ανασταίνεται“ μέσω ΑΙ

Η πιο σύγχρονη ΑΙ τεχνολογία ενώνει ξανά τα θρυλικά Σκαθάρια
04 Νοεμβρίου 2023 14:52
Ακούστε το νέο κομμάτι των Beatles με τον Τζον Λένον να “ανασταίνεται“ μέσω ΑΙ

Η πιο σύγχρονη ΑΙ τεχνολογία έρχεται για να βοηθήσει στην επανένωση του θρυλικού συγκροτήματος των "The Beatles" και να γράψουν τα "Σκαθάρια" για μία ακόμη φορά ιστορία τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και της τεχνολογίας. 

Σας είχαμε ενημερώσει για το τραγούδι που ετοιμάζουν τα εναπομείναντα μέλη των Beatles με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία κυριολεκτικά "ανασταίνει" τη φωνή του τραγουδιστή του συγκροτήματος, Τζον Λένον (John Lennon). 

Τώρα, το τραγούδι κυκλοφόρησε και ονομάζεται "Now and Then", το οποίο προέρχεται από ένα ακυκλοφόρητο εδώ και δεκαετίες demo που είχε γράψει και ηχογραφήσει ο Λένον τη δεκαετία του΄70. Οι Ringo Starr και Paul McCartney, τα μοναδικά εν ζωή μέλη των Beatles, λένε πως ήθελαν εδώ και πολλά χρόνια να επεκτείνουν αυτό το demo σε ένα πλήρες τραγούδι, απλώς μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να διορθώσουν τα προβλήματα στον ήχο, αλλά και να εξάγουν τη φωνή του Λένον χωρίς να παραμορφώνεται. 

53 χρόνια μετά τη διάλυσή τους και 43 χρόνια μετά την δολοφονία του εμβληματικού Τζον Λένον, το "τελευταίο κομμάτι" των Beatles γίνεται πραγματικότητα χάρις την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο κομμάτι θα ακούσετε και το κιθαριστικό σόλο του George Harrison, ο οποίος απεβίωσε το 2001. 

Ακούστε το Now and Then των Beatles

"Είχαμε τη φωνή του Τζον και ένα πιάνο και μπορούσε να τα διαχωρίσει με τεχνητή νοημοσύνη. Λένε στη μηχανή: 'Αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι μια κιθάρα. Βγάλε την κιθάρα". Έτσι, όταν ήρθαμε να κάνουμε αυτόν που θα είναι ο τελευταίος δίσκος των Beatles, ήταν ένα demo που είχε ο John και μπορέσαμε να πάρουμε τη φωνή του John και να την καθαρίσουμε μέσω αυτής της AI", δήλωσε ο McCartney στο BBC. "Στη συνέχεια, μπορούμε να μιξάρουμε τον δίσκο, όπως θα κάνατε κανονικά. Οπότε σου δίνει κάποιο περιθώριο ελευθερίας".

Μπορείτε να καταλάβετε ότι η φωνή του Λένον προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη ή αν δεν το γνωρίζατε από πριν δε θα το καταλαβαίνατε; Πείτε μας στα σχόλια.