Η φωνή του Τζον Λένον θα ζωντανέψει μέσω ΑΙ για τον τελευταίο δίσκο των Beatles

Ένα κομμάτι των Beatles θα ολοκληρωθεί χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
14 Ιουνίου 2023 14:30
Η φωνή του Τζον Λένον θα ζωντανέψει μέσω ΑΙ για τον τελευταίο δίσκο των Beatles

Ο Sir Paul McCartney (Πολ Μακάρτνεϊ) ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 81α γενέθλιά του και στη νέα του συνέντευξη στο BBC έκανε μια αποκάλυψη που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ανέφερε ότι θα κυκλοφορήσει ένα τελευταίο κομμάτι των Beatles με τη φωνή του θρυλικού Τζον Λένον. Πώς θα γίνει αυτό; Φυσικά χάρη στις ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης καθώς ο Μακάρτνεϊ είπε ότι άντλησαν τη φωνή του Λένον από ένα παλιό demo που είχε ηχογραφηθεί πριν τον θάνατό του. 

"Κάναμε αυτό που θα είναι η τελευταία ηχογράφηση των Beatles, εργαστήκαμε με βάσει ένα demo του John. Το τελειώνουμε και θα κυκλοφορήσει φέτος. Καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του John, να την καθαρίσουμε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και να τη μιξάρουμε για την ηχογράφηση." είπε ο Σερ Πολ εξηγώντας τη διαδικασία στο BBC. Πρακτικά αυτό θα είναι και το "τελευταίο κομμάτι" που θα ηχογραφήσουν τα θρυλικά "Σκαθάρια" από το Λίβερπουλ με τη βοήθεια της τεχνολογίας 53 χρόνια μετά τη διάλυσή τους. 

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά θα ακούσουμε ξανά τη φωνή του John Lennon να ζωντανεύει ξανά με την ΑΙ για ένα τελευταίο Beatles κομμάτι. Η μπάντα πήρε την ιδέα να φτιάξει το τελευταίο τραγούδι των Beatles μετά τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Peter Jackson για το ντοκιμαντέρ "Get Back" του 2021, το οποίο αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας του άλμπουμ "Let It Be". Όπως εξήγησε ο McCartney, η ομάδα του Jackson εκπαίδευσε τους υπολογιστές να διαχωρίζουν τις φωνές των μελών από τους παρασκηνιακούς θορύβους και τα δικά τους όργανα προκειμένου να πάρουν "καθαρό" ήχο. Όταν επρόκειτο για τον Lennon, ο McCartney είπε ότι ο Jackson μπόρεσε να "απεγκλωβίσει τη φωνή του John από ένα μικρό σχοινένιο κομμάτι κασέτας".

"Είχαμε τη φωνή του Τζον και ένα πιάνο και μπορούσε να τα διαχωρίσει με τεχνητή νοημοσύνη. Λένε στη μηχανή: 'Αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι μια κιθάρα. Βγάλε την κιθάρα". Έτσι, όταν ήρθαμε να κάνουμε αυτόν που θα είναι ο τελευταίος δίσκος των Beatles, ήταν ένα demo που είχε ο John και μπορέσαμε να πάρουμε τη φωνή του John και να την καθαρίσουμε μέσω αυτής της AI", δήλωσε ο McCartney στο BBC. "Στη συνέχεια, μπορούμε να μιξάρουμε τον δίσκο, όπως θα κάνατε κανονικά. Οπότε σου δίνει κάποιο περιθώριο ελευθερίας".

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που εγείρουν τα ηθικά ζητήματα αυτής της κίνησης αυτής όπως η Holly Tessler, ανώτερη λέκτορας για τους Beatles στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Μιλώντας στους New York Times είπε ότι η χρήση της φωνής του Lennon μέσω ΑΙ είναι "μια ηθικά γκρίζα ζώνη", διότι "δεν έχουμε απολύτως κανένα τρόπο να γνωρίζουμε, από δημιουργικής άποψης, εάν ζούσε ο John, τι θα ήθελε να κάνει με αυτά ή ποια θα ήθελε να είναι η συμβολή του".

To BBC αναφέρει επίσης πως ο Sir Paul McCartney δεν κατονόμασε το τραγούδι, αλλά είναι πιθανό να πρόκειται για μια σύνθεση του Τζον Λένον του 1978 με τίτλο "Now And Then", κομμάτι το οποίο είχε θεωρηθεί το 1995 ως το "τραγούδι επανένωσής" τους. Προσθέτει πως έλαβε το demo ένα χρόνο νωρίτερα από τη χήρα του Λένον, την Γιόκο Όνο. Ήταν ένα από τα τραγούδια μέσα σε μια κασέτα με τίτλο «For Paul» (Για τον Πολ), την οποία είχε γράψει ο Λένον, με ένα boombox στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν τη δολοφονία του το 1980.

Τον Απρίλιο 1970, έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ "Abbey Road" και ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία του "Let it Be", οι Beatles ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους. Τα δέκα χρόνια της κοινής ζωής τους έδωσαν 14 άλμπουμ, σημείωσαν πωλήσεις σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δίσκων και παρήγαγαν κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.