Συμμαχία 40 κρατών δεσμεύεται να μην πληρώνει λύτρα σε κυβερνοεγκληματίες

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση του ransomware
03 Νοεμβρίου 2023 09:57
Συμμαχία 40 κρατών δεσμεύεται να μην πληρώνει λύτρα σε κυβερνοεγκληματίες

Μία συμμαχία 40 κρατών υπέγραψε ένα σχέδιο των ΗΠΑ στο οποίο δεσμεύονται να μην πληρώνουν λύτρα σε κυβερνοεγκληματίες, καθώς και να συνεργαστούν για να εξαλείψουν τις πηγές χρηματοδότησης των hackers.

Το International Counter Ransomware Initiative έρχεται σε μία στιγμή που οι επιθέσεις ransomware έχουν γιγαντωθεί παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, συγκεντρώνοντας το 46% όλων των επιθέσεων.

Όσο υπάρχει χρήμα να ρέει στους ransomware εγκληματίες, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να μεγαλώνει. – Anne Neuberger, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ

Στις επιθέσεις ransomware, οι hackers κρυπτογραφούν τα συστήματα ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας και απαιτούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν. Ταυτόχρονα, κλέβουν ευαίσθητα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τα θύματά τους, λέγοντας πως θα τα διαθέσουν online αν δεν πληρωθούν τα λύτρα.

Εκατοντάδες εταιρίες πέφτουν θύματα ransomware κάθε χρόνο, με τις τελευταίες επιθέσεις υψηλού προφίλ να εντοπίζονται στα καζίνο του Λας Βέγκας, τα οποία ακόμα δεν έχουν επανέλθει πλήρως από τις επιθέσεις.

Σκοπός της συμμαχίας είναι να εξαλείψει τις πηγές χρηματοδότησης των hackers μέσω καλύτερου διαμοιρασμού πληροφοριών για τους λογαριασμούς πληρωμών. Θα δημιουργηθούν δύο πλατφόρμες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των 40 κρατών, δημιουργώντας τελικά μία “μαύρη λίστα” στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει τα ψηφιακά πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιηθούν οι ransomware πληρωμές. Στη μάχη ρίχνεται και η τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα αναλύσει το blockchain για να εντοπίζει παράνομα κεφάλαια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων blockchain, Chainalysis, ο όγκος των crypto πληρωμών σε ransomware hackers διανύει φέτος το δεύτερο μεγαλύτερο σύνολο στην ιστορία.