Η Google πληρώνει ετησίως ένα εξωφρενικό ποσό στην Apple

Για να παραμείνει η default μηχανή αναζήτησης
27 Οκτωβρίου 2023 10:25
Η Google πληρώνει ετησίως ένα εξωφρενικό ποσό στην Apple

Το γεγονός πως η Google πληρώνει δισεκατομμύρια στην Apple για να παραμείνει η default μηχανή αναζήτησης στα iPhones και στις υπόλοιπες συσκευές της ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Ωστόσο πάντα μιλούσαμε για εκτιμήσεις και δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη τιμή. Τώρα, με τη δικαστική διαμάχη ΗΠΑ-Google, αποκαλύφθηκε το εξωφρενικό ποσό.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Google πλήρωσε την Apple “περίπου $18 δισεκατομμύρια” μόνο για το 2021.

Αυτά τα χρήματα εξασφαλίζουν πως η Google βρίσκεται στην κορυφαία θέση στις Apple συσκευές, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζουν την Apple από το να δημιουργήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης. Κατά την κατάθεση του John Giannandrea, πρώην στελέχους της Google που τώρα είναι υπεύθυνος στο AI τμήμα της Apple, αποκαλύφθηκε πως η Apple σκεφτόταν να εξαγοράσει το Bing ή να αναπτύξει τη δική της μηχανή αναζήτησης, αλλά ανησυχούσε τόσο για τον ανταγωνισμό με την Google, όσο και για το γεγονός πως θα έχανε αυτήν την τεράστια ροή χρημάτων.

Η συμφωνία Google-Apple έχει γίνει το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της δίκης, καθώς οι εισαγγελείς ισχυρίζονται πως αποτελεί ένα μη ανταγωνιστικό μονοπώλιο, αφού οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης έχει πρόσβαση στο τεράστιο μερίδιο αγοράς της Apple μπορεί να επικρατήσει σε όλη την αγορά.

Η Google προσπαθεί να στοιχειοθετήσει το επιχείρημα πως είναι επιτυχημένη όχι επειδή αναγκάζει τους αντιπάλους σε απόσυρση αλλά επειδή είναι η καλύτερη μηχανή αναζήτησης.