Το Instagram συνδέεται με κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία στα παιδιά

Βροχή οι μηνύσεις από πολιτείες των ΗΠΑ
25 Οκτωβρίου 2023 09:38
Το Instagram συνδέεται με κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία στα παιδιά

Δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ μηνύουν την Meta, κατηγορώντας την πως το Instagram τροφοδοτεί μία κρίση ψυχικής υγείας, κάνοντας τις πλατφόρμες της εθιστικές, με 33 πολιτείες να αναφέρουν πως η Meta παραπλάνησε το κοινό για τους κινδύνους στις πλατφόρμες της και εν γνώση της εισήγαγε παιδιά και εφήβους σε εθιστική και ψυχαναγκαστική χρήση των social media.

Η Meta χρησιμοποίησε πανίσχυρη και χωρίς προηγούμενο τεχνολογία για να προσελκύσει και να παγιδεύσει παιδιά και εφήβους. Το κίνητρό της ήταν το κέρδος.

Η μήνυση βασίζεται σε πρόσφατες έρευνες που συνδέουν της χρήση των πλατφορμών της Meta και περισσότερο του Instagram, με “κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, παρεμβολές στην εκπαίδευση και στην καθημερινή ζωή και πολλά ακόμα αρνητικά αποτελέσματα".

Η Meta δήλωσε “απογοητευμένη” από τη μήνυση.

Αντί να συνεργαστούν παραγωγικά με τις εταιρίες σε όλους τους τομείς για να δημιουργήσουν ξεκάθαρα, κατάλληλα για μικρές ηλικίες στάνταρ για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, οι εισαγγελείς επέλεξαν αυτό το μονοπάτι. - Εκπρόσωπος Meta

YouTube και TikTok ήδη αντιμετωπίζουν παρόμοιες μηνύσεις από οργανώσεις προστασίας παιδιών και σχολικές μονάδες για την εθιστικότητα των social media. Η επικέντρωση στην Meta έρχεται μετά την αποκάλυψη του 2021 πως η εταιρία γνώριζε ότι το Instagram ήταν εθιστικό και ακατάλληλο για την εικόνα του σώματος σε έφηβα κορίτσια.

Η μήνυση αναφέρει πως η Meta προσπάθησε να διασφαλίσει πως περισσότεροι νέοι περνούν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στα social media, παρά το γεγονός πως γνώριζε ότι είναι επιρρεπείς στην ανάγκη για επιβεβαίωση υπό τη μορφή των likes από άλλους χρήστες σχετικά με το περιεχόμενό τους.

Η Meta βλάπτει τα παιδιά μας και τους εφήβους, καλλιεργώντας τον εθισμό για να ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη της. Δεν αποκάλυψε πως οι αλγόριθμοί της είναι σχεδιασμένοι για να εκμεταλλεύονται τις αντιδράσεις ντοπαμίνης των νεαρών χρηστών και δημιούργησε ένα εθιστικό κύκλο αλληλεπίδρασης.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως οι αποφάσεις που παίρνονται από τις social media εταιρίες όπως η Meta, είναι ένα κομμάτι της φθίνουσας ψυχικής υγείας και είναι μία απειλή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.