Ψυχή: Εκτοξεύθηκε το σκάφος της NASA προς τον ομώνυμο αστεροειδή (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι πυρήνας πλανήτη;
14 Οκτωβρίου 2023 10:31
Ψυχή: Εκτοξεύθηκε το σκάφος της NASA προς τον ομώνυμο αστεροειδή (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το σκάφος Psyche της NASA εκτοξεύτηκε με έναν Falcon Heavy πύραυλο από το Kennedy Space Center στη Florida των ΗΠΑ. Η εκτόξευση δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα και το σκάφος ξεκίνησε το εξαετές του ταξίδι προς τον αστεροειδή Ψυχή, 3.6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Οι αστρονόμοι υποθέτουν πως ο αστεροειδής αποτελεί μέρος του πυρήνα ενός μικρού πλανήτη από τις αρχές του Ηλιακού συστήματος. Είναι πλούσιος σε σίδηρο και νικέλιο και μπορεί να κρύβει αρκετά μυστικά για το σχηματισμό των πλανητών.

Ο αστεροειδής έχει μία τροχιά που περνάει ανάμεσα από τον Άρη και τον Δία. Οι ερευνητές θεωρούν πως η μελέτη του θα μας δώσει μία σπάνια ματιά σε έναν πλανητικό πυρήνα.

Θεωρώ πως το παραπάνω από το μισό αποτελείται από μέταλλα, βάσει των δεδομένων που έχουμε. Θα δούμε ένα πραγματικά νέο είδος αντικειμένου, κάτι που σημαίνει πως πολλές από τις ιδέες μας θα διαψευστούν. – Lindy Elkins-Tanton, επικεφαλής αποστολής

Όταν φτάσει τον αστεροειδή το 2029, το σκάφος θα μπει σε τροχιά γύρω του για 26 μήνες, μελετώντας τον με διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων κάμερες, μαγνητόμετρο, φασματογράφο και άλλα.

Είμαστε ενθουσιασμένοι επειδή θα δούμε έναν επιστημονικό θησαυρό δεδομένων στην πρώτη αποστολή σε έναν μεταλλικό κόσμο. Μελετώντας την Ψυχή, ελπίζουμε να καταλάβουμε περισσότερα για το σύμπαν, ειδικότερα λόγω του μυστηριώδους πυρήνα που είναι αδύνατον να φτάσουμε στον πλανήτη μας.

Το σκάφος της NASA θα δοκιμάσει επίσης μία πειραματική μέθοδο επικοινωνιών στο βαθύ διάστημα μέσω λέιζερ, η οποία μπορεί να αυξήσει το εύρος δεδομένων που μεταφέρονται κατά 100 φορές σε σχέση με την τωρινή μέθοδο των ραδιοκυμάτων.

Σε λίγες εβδομάδες το Deep Space Optical Communications θα ξεκινήσει να στέλνει δεδομένα πίσω στη Γη για να δοκιμάσουμε αυτήν την κρίσιμη δυνατότητα για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Αυτά που θα μάθουμε θα μας βοηθήσουν να εξελίξουμε αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες και τελικά, να επιδιώξουμε πιο τολμηρούς στόχους στο διάστημα.