Το 40% των αμφιβίων απειλούνται με εξαφάνιση

Σοκαριστικά τα νούμερα
13 Οκτωβρίου 2023 11:34
Το 40% των αμφιβίων απειλούνται με εξαφάνιση

Τα αμφίβια είναι αυτή τη στιγμή το πιο απειλούμενο είδος σπονδυλωτών στη Γη, με πάνω από το 40% των ειδών τους να απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα αμφίβια εξαφανίζονται πιο γρήγορα από ότι μπορούμε να τα μελετήσουμε, αλλά η λίστα των λόγων που πρέπει να τα προστατέψουμε είναι μεγάλη, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων τους στη φαρμακοποιία και στον έλεγχο των εντόμων και παρασίτων.

Πριν το 2004 οι ασθένειες και η απώλεια περιβάλλοντος είχαν επιπτώσεις στον πληθυσμό του 90% των αμφίβιων σε όλο τον πλανήτη. Τώρα όμως, η αλλαγή των καιρικών φαινομένων αποτελεί το 39% των λόγων της μείωσης του πληθυσμού τους, με την απώλεια περιβάλλοντος να έρχεται δεύτερη με 37%.

Τα είδη αυτά είναι “το καναρίνι στο ορυχείο”. Είναι πολύ ευαίσθητα σε παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση και αποτελούν μία έντονη προειδοποίηση για το μέλλον. – Jonathan Baillie, ζωολόγος του University of Oxford

Οι επιστήμονες καλούν για την ανανέωση της κατάστασης 8.011 ειδών αμφιβίων στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της International Union for Conservation’s Nature (IUCN). Πυρκαγιές και ξηρασία απειλούν πέντε είδη σαλαμάνδρας στις ΗΠΑ, μειωμένες βροχοπτώσεις στην τροπική ζώνη απειλούν όλα τα είδη βατράχων και η λίστα συνεχίζεται.

Επειδή τα αμφίβια ελέγχουν τον πληθυσμό των εντόμων, η εξαφάνισή τους μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και για τον άνθρωπο. Αξίζει να αναφερθεί πως η αύξηση περιπτώσεων ελονοσίας στη Νότια Αμερική σημειώθηκε μετά από μία μείωση του πληθυσμού των βατράχων μεταξύ 1980 και 2000.

Η προστασία και η αποκατάσταση των αμφιβίων είναι μία λύση στην κλιματική κρίση, εξαιτίας του καίριου ρόλου τους στη διατήρηση των οικοσυστημάτων σε υγιή κατάσταση. Ως παγκόσμια κοινότητα, είναι καιρός να επενδύσουμε στο μέλλον των αμφιβίων, καθώς είναι μία επένδυση στο μέλλον του πλανήτη μας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

Tags: