Μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα θα κινούνται στο κέντρο της Στοκχόλμης

Νέα απαγόρευση
13 Οκτωβρίου 2023 10:53
Μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα θα κινούνται στο κέντρο της Στοκχόλμης

Η Στοκχόλμη προστίθεται στη λίστα πόλεων που απαγορεύουν τα οχήματα με μηχανές εσωτερικής καύσης στο κέντρο της. Η απαγόρευση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σουηδίας θα ξεκινήσει μέσα στο 2025 και θα επιτρέπει μόνο σε ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα να κινούνται σε μία περιοχή 20 οικοδομικών τετραγώνων που αποτελεί το κέντρο της. Εξαίρεση θα αποτελούν τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα που διαθέτουν μηχανές εσωτερικής καύσης, ενώ ελεύθερα θα μπορούν να κινούνται με τα οχήματά τους και όσοι διαθέτουν κάποιο έγγραφο αναπηρίας.

Ο αντιδήμαρχος συγκοινωνιών της Στοκχόλμης, Lars Stromgren, ανακοινώνοντας την απόφαση τόνισε πως η τωρινή κατάσταση είναι “απαράδεκτη”, με τον αέρα της πόλης να “προκαλεί πνευμονικά προβλήματα σε μωρά και πρόωρο θάνατο ηλικιωμένων”.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ορίσει ζώνες χαμηλής ρύπανσης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και άλλες, ενώ η Αθήνα και η Μαδρίτη έχουν απαγορεύσει τα οχήματα diesel στο κέντρο. Η Στοκχόλμη είναι η πρώτη που θεσπίζει καθολική απαγόρευση.

Μία πρόσφατη μελέτη στο The Lancet, έδειξε πως αυτά τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, αφού υπήρξε μείωση σε προβλήματα υγείας, με λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.